Forventningene er alltid store når Tromsøs humorkonge, Finn Arve Sørbøe, kommer med en ny humorforestilling. I likhet med mange av hans tidligere show, skuffer han heller ikke denne gangen.

Alene trår han fram i en ensom lysstråle som treffer scenekanten. Sørbøe sier ikke et ord, men hans forhåndsinnspilte stemme forteller om selve konseptet til stykket «Kaddeva æ sa», som skal handle om språk.

Språklig moro

Stemmen forteller om starten til mennesket og hvordan de kommuniserte og om hvordan det hadde vært om vi ikke kunne prate med hverandre.

Finn Arve Sørbøe, fortsatt helt alene på scenen, gestikulerer, spreller og gjør grimaser som får den første skikkelige latterkula til å dundre gjennom et utsolgt kulturhus.

Når Finn Arve først tar ordet og stiller spørsmål om språkets opprinnelse, får man kuriøse fakta, litt gjetting fra humoristen, men også den vulgære, uskyldige og ramsalte nordnorske humoren vi er vant med å få servert.

Sørbøe er enestående, han får unge til å gapskratte, mødre til å søle rødvin i setet og bestefedre til å flippe brillene opp på panna fordi de må tørke tårer. Forklaringen på hvorfor nordlendinger sier «Daksomat», i stedet for «det er akkurat som at» og ikke minst imitasjonen av «kapteinen» på hurtigbåtene i Nord-Norge, er definitivt showets høydepunkter, og det er mange av dem.

Umotiverte mellomspill

Musikerne Stein Medby og Tore Nedgård har jobbet med Finn Arve Sørbøe flere ganger tidligere og er kjente musikere i byen. De leverer et friskt og kreativt pust inn i dette 70 minutter lange stand up-showet, men dette føler jeg blir umotiverte pauser i den ellers latterfylte forestillingen, som godt kunne stått på egne bein.

Da er naturligvis alltid faren der for at ting blir for ensformig, men gummifjeset, imitatoren og sprellemannen Sørbøe hadde klart dette fint på egen hånd – uten de musikalske mellomspillene som blir vel flåsete.

Det er klart at man ler av lure og vulgære rim i sangen om hvordan nordlendinger skal synge som spanjoler for å sjarmere damer. Men tekstene holder dessverre ikke mål.

Du klarer deg fint på egen hånd, Sørbøe. Med stram regi fra konen Kristine Henriksen, gjør det ingenting om du famler litt i starten og åpenlyst glemmer hvor du er i showet.

Om du reiser sørover med forestillingen, tror jeg ingen vil kalle dette for et klassisk stand up-show, men heller en nordnorsk seier. Da kan i alle fall jeg si «Kaddeva æ sa»!

foto
Foto: Håkon Steinmo