Funky konsert med Tromsø Storband og Nils Landgren

Festkveld med Landgren

Hvilken solist, og hvilket tett og solid storband! Det ble en festkveld da Nordlysfestivalen inviterte til jazz og funk på Ishavshotellet.

NILS LANDGREN: Med sin musikk, sine arrangementer og sin sceneopptreden tok svenske Nils Landgren publikum med storm. Foto: Marius Fiskum/Nordlysfestivalen 

5

musikk

Tromsø Storband med kunstneriske leder Fred Glesnes i spissen, er et ensemble med kunstneriske ambisjoner og vilje og evne til å nå lang med musikken sin.

Dette blir lagt merke til langt utover byens og landets grenser. Opp gjennom årene er rekka av internasjonale stjerner som har spilt med storbandet blitt både lang og imponerende.

VOKAL OG TROMBONE: Nils Landgren var en strålende solist, både som trombonist og vokalist, i konserten med Tromsø Storband. Foto: Helge Matland  Foto: Helge Matland

Siden oppstarten i 2004 har Tromsø Storband samarbeida med navn som Lisa Simone, Randy Brecker, Jon Faddis, Bob Mintzer, Nils Landgren og Larry Carlton, i tillegg til anerkjente norske musikere som Wenche Myhre, Karin Krog, Kåre Kolve og Geir Lysne.

Solid solist

Nå var svenske Nils Landgren tilbake 15 år etter første opptreden med bandet. Og dette er ikke hvem som helst.

Trombonisten og vokalisten er en musiker som har opparbeida seg status som superstjerne over alt i verden etter utallige albumutgivelser, både som sidemann og i eget navn, og han viste oss mye av grunnen til det i samspill med Tromsø Storband. Det er ikke uten grunn han er blitt karakterisert som en av verdens mest funky og groovy artister.

Egne låter

Hvorfor fikk han vist i sine egne låter, som blant andre den første han bød på i konserten, «julian», og «Redhorn», oppkalt atter trombonistens røde instrument.

Fred Wesleys «House Party» er et godt eksempel på hvordan han gjør gode strålende versjoner av andre musikeres funk-låter.

I Marvin Gayes vietnamkrigprotest, «What’s going on», er det naturlig at det funky dras i retning av souluttrykket, med backingvokal fra musikerne i storbandet, og «Mercy Mercy Mercy», som Joe Zawinul skrev for Julian «Cannonball» Adderly i 1966, er et anna eksempel på hvordan han reskaper en standardlåt i sitt egen bilde.

Jazz av poplåter

Nils Landgren går heller ikke av veien for å gjøre mer tradisjonell jazz til sin egen eller å skape groovy jazz av poplåter.

Stings vakre ballade, «Fragile», viser også at Nils Landgren ikke bare er en eminent trombonist, men også en meget habil sanger.

Sin versjon av Paul Simons «Still crazy after all these Years» tilegna han like godt seg selv og den situasjon han befinner seg i nå. Nydelige blåsearrangement og en stor trombonesolo av Landgren satte sitt preg på utgaven. «Mannskoret» dukker forøvrig opp igjen i bluesen «Same old Story, Same old Song» før hele salen dras med i sangen.

17 musikere i ryggen

Nils Landgren får god hjelp. I ryggen har Tromsø Storbands 17 dyktige musikere i ryggen.

Det låter tett og solid i kor fra bandet og de enkelte rekkene. Mange imponerende soloer får vi også høre fra våre lokale musikere. Det er ingen tvil om at det er klasse over også våre egne.

Den eneste gangen Nils Landgren klarte seg helt alene, var da han som siste ekstranummer framførte «Akk Vämland du sköna»

musikk