HELGE MATLAND"/>

Oser av kvalitet

Tromsø Storband imponerer med sitt debutalbum, "In Traffic".

  Foto: Christian Hyld

5

CD

Tromsø StorbandMusikkanmeldelser

Tromsø Storband presenterer på sin debut-CD bare ny musikk skrevet for storbandet. Her i Norge er det omtrent bare Helge Sunde og hans Ensemble Denada og Trondheim Jazzorkester som de senere årene har gjort det samme. Heller ikke i europeisk sammenheng er det mange storbandutgivelser med ny musikk.

Tre av de fire verkene som presenteres på CD-en ble urframført under Barentsjazz høsten 2009. Det gjelder Asbjørn Ruuds verk i to deler som han har kalt "Arctic Suite", Anders Erikssons "Bolero på Bleiksøya" og Fred Glesnes' komposisjon "Moods"; stemninger. Det andre verket fra Glesnes, "In Traffic" som også har gitt navn til hele albumet, var ferdig bare et par uker før innspilling i juni. Og bare for å ha nevnt det; samtlige komponister har sitt virke i vår nordlige landsdel.

Variasjon

Musikken må generelt sett karakteriseres som moderne storbandmusikk. Fred Glesnes sine to komposisjoner går inn i en moderne hardtslående amerikansk storbandtradisjon, mens både Asbjørn Ruud og Anders Eriksson flytter grensene for sin musikk et stykke inn i det som kanskje kan karakteriseres som melodisk samtidsmusikk, selv om forankringa likevel ligger trygt på jazzsida av grensa.

Slik presenterer Tromsø Storband musikk som totalt sett representerer et fint spenn, og viser også at moderne storbandmusikk favner vidt. Dette gir også innholdet på plata nødvendig variasjon, både sjangermessig og hvordan de ulike komponistene bruker orkesteret i sin musikk.

Oser av kvalitet

Orkesteret med sine 20 musikere oser av kvalitet. Storbandet henger utrolig godt sammen, og det leveres flotte soloinnslag. Det hersker ingen tvil om at kunstnerisk leder Fred Glesnes har gjort en meget god jobb med bandet også før opptakene er gjort i studio.

Plata er innspilt live i Kofor Studio på Kysten i Tromsø med Jon Marius Aareskjold som ansvarlig for opptak og miksing. Produksjonen er bra og yter musikken og storbandet full rettferdighet. Selv hørte jeg Tromsø Storband presentere mesteparten av musikken live under urframføringene på Barentsjazz for halvannet år siden. Det som presenteres på CD-en ligger kvalitetsmessig hakket over det jeg opplevde da.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

Musikkanmeldelser