Nyskapende og gammelt

Neograss legger lista høyt når de grunnlegger en ny sjanger.

5

"Sea of Tranquility"

TMA Music
Ute nå. Tilgjengelig på iTunes.

  Foto: x

musikk

Det er lenge mellom at man føler at man er vitne til at kruttet oppfinnes, men Neograss' "Sea of Tranquility" er virkelig noe helt for seg selv.

Det første møtet med skiva er mellotron og banjo, to ikoniske instrumenter for hver sin sjanger. Og det er nettopp dette som er Neograss sitt prosjekt: å blande progrock og bluegrass. Selv liker jeg begge deler og da jeg først ble oppmerksom på dette prosjektet, ble jeg svært nysgjerrig.

Nå når den opprinnelige nysgjerrigheten er tilfredsstilt, kan jeg vel egentlig fastslå at Neograss er definitivt mer progrock enn bluegrass, men det er vel kanskje ikke rart siden proggen er tilpasningsdyktig og fleksibel, mens bluegrass tradisjonelt sett motsetter seg forandring.

Progideologi

"Sea of Tranquility" er ei skive dynket i progrockens ideologi, og her er lite overlatt til tilfeldighetene. Konseptskive? Jepp. Lange låter? Jepp. Pretensiøse titler på de enkelte partiene? Jepp. Mellotron? Jepp. Rick Wakeman-lyd på mellotronen? Jepp. Selv blir jeg minnet om Camels "Snow Goose", men her er inspirasjonene for mange til å nevne.

På tretti minutter har man tid til å la låten få leve sitt eget liv, og det er nettopp det de fire musikerne i Neograss gjør. Selve lyden er upåklagelig, og med mellotronen som et smektende bakteppe lar man seg av og til lure tilbake til 70-tallet.

Bluegrassen kommer hjem

Men dette er et moderne prosjekt, og til tider svært så nyskapende. På mange måter henter Neograss bluegrassen hjem til det kontinentet hvor den begynte. Det var tross alt etterkommerne av europeiske nybyggere som spilte sine forfedres folkesanger som var grunnlaget til bluegrassen. At den senere har blitt en svært krevende sjanger med strenge krav til både ferdigheter og instrumentering ser vi bort fra her...

Neograss sitt prosjekt er langt fra fullendt, heldigvis, men det er ei solid debutskive fra dyktige musikere som helt klart finner inspirasjon i hverandre og i musikken de har vokst opp med. Jeg håper derfor det kommer flere plater, ved tid og stunder.

Kjøp "Sea of Tranquility" på iTunes.

Les om Neograss på deres Facebook-side.

Relaterte saker:
Utforsk tema:
musikk