Tromsøgutt debuterer i spillefilm

Når verdenspremièren av «Stup» vises under TIFF fredag, er det med en nervøs Jakop Janssønn i salen.

«SVISKEMASKIN»: Jakop Janssønn og Ville Langfeldt har etablert selskapet «Sviskemaskin» i Tromsø. De står bak musikken i den ferske spillefilmen «Stup» som vises for første gang under TIFF denne uken. 

TIFF

Komponisten og musikkprodusenten fra Tromsø står sammen med Ville Langfeldt bak musikken i den ferske spillefilmen «Stup».

– Nå gir vi ut plate med soundtracket i forkant av verdenspremièren av filmen på fredag. Vi har fått med 12 musikere til produksjonen av filmmusikken, sier Janssønn om plateutgivelsen på fredag.

Les også: Tromsøgutt måtte ha sex foran kamera

Omfattende arbeid

Spillefilmen, som er regissert av filmskaper Eilif Bremer Landsend fra Tromsø, er duoens første.

– Det er første gang vi har laget musikk til en spillefilm. Tidligere har det vært mest til spill og kortfilmer, men aldri så store prosjekter som dette, sier Janssønn.

Han og Langfeldt har kjent hverandre i ti år og begynte for alvor å jobbe sammen høsten 2013. De etablerte selskapet «Sviskemaskin» og kort tid etter møtte de regissør Landsend.

– Vi møtte Eilif i desember 2013 og han fortalte om filmen. Vi begynte å jobbe med musikken i februar og var ferdig i november nå i høst. Vi ante ikke hva vi hadde sagt ja til. Det har vært mye jobb og en bratt læringskurve for oss som aldri har jobbet med et slikt prosjekt før. Vi måtte gjøre noen innspillinger på nytt og hadde nok ikke helt innsett hvor omfattende dette var, sier Janssønn.

Les også: Derfor strømmer folk til TIFF

Ujålete

Filmen er, ifølge musikkprodusenten, en nær og enkel spillefilm som fremstår ujålete.

– Vi har prøvd å lage enkel musikk med en enkel besetning. Selv om 12 musikere høres mye ut så brukes de ikke samtidig. Det er en ren og tydelig musikk som går godt til bildene, sier han og legger til at «Stup» er en dramafilm, men med humor.

– Vi har fått leke oss litt og prøve oss på noen rare tvister her og der. Det er ikke så ofte det lages spillefilmer i Tromsø. Denne hadde et samlet budsjett på rundt en halv million kroner. Det er ikke mer enn budsjettet til to kortfilmer, men det har vært et spennende arbeid.

Les også: Iskald TIFF-åpning

Kjenner på nervene

– Vi er veldig fornøyde. Det er kult å være med og forme et så stort og ambisiøst prosjekt som det har blitt, sier Ville Langfeldt.

Janssønn legger til at de begynner å kjenne på nervene før fredagens premiere.

– Vi er spente på reaksjonene fra publikum og håper folk synes musikken funker sammen med filmen. Folk er mer opptatt av spillefilmer enn kortfilmer, så det bidrar til større oppmerksomhet rundt arbeidet vi gjør.

Forrige uke spilte komponisten og musikkprodusenten på Hålogaland Teater og fredag spiller han stumfilmkonsert til filmen «Bed and sofa» som også vises under TIFF.

– Vi ser på Nord-Norge som et spennende sted. Vi kjenner mange som kommer herfra og alle jobbene vi har fått er gjennom folk som har tilknytning til Nord-Norge. Nå har vi fått kontorer i Tromsø og dermed har vi etablert en base her, forteller duoen som ved siden av arbeidet med spillefilmen også har bidratt med musikk til kortfilmer, spill og reklamefilmer.

Nå jobber de med et nytt prosjekt hvor de lager musikk til en finsk-samisk dokumentarfilm.

– «Stup» var en manndomsprøve for oss, men nå føler vi har vi har kommet oss over baugen, sier Langfeldt.

TIFF