Debatt

"Dystre tall om terror"

Mandag 16.11. arrangerte alle ungdomspartiene i Tromsø en felles markering mot terror i verden.

  Foto: Ronald Johansen

meninger

Deres mål var å sette fokus på at selv om det som skjedde i Paris forrige uke var fullstendig uakseptabelt, må vi ikke akseptere terrorhandlinger som skjer utenfor Europa. Bare noen dager før Paris, ble 43 mennesker sprengt i lufta av en selvmordsbomber i Beirut.

Les også: Markerte avsky mot terror

I min appell ville jeg derfor trekke fram hvor omfattende terrorhandlinger var blitt i verden. Tilgjengelig statistikk viste at det i 2013 var 10.000 terrorangrep utført hovedsakelig av IS, Al Qaida, Taliban og Boko Haram. 18.000 mennesker ble drept, noe som var en økning på 60 prosent fra året før. Over 80 prosent av disse ble drept i Afghanistan, Pakistan, Nigeria, Irak og Syria. 

Men jeg hadde ikke før kommet hjem etter demonstrasjonen, før jeg leste i Aftenposten at tallene for 2014 var kommet. Og det var virkelig dyster lesning. Ifølge Institute for Economics and Peace hadde antallet mennesker drept i militante angrep og terroraksjoner steget fra 18.000 i 2013 til 32.658 i 2014, en økning på 80 prosent. Det er fortsatt Afghanistan, Pakistan, Nigeria, Irak og Syria som er hardest rammet.

Tallene for i år kan bli enda styggere. Det er ingen ting som tyder på at utviklinga går i riktig retning. Verden er i ferd med å gå av hengslene. Flyktningestrømmen vil ikke avta før årsaken til at så mange blir tiltrukket av terrornettverkene blir gjort noe med.

Ungdomspartiene i Tromsø fortjener takk for at de holder i hevd at internasjonal solidaritet ikke har noen grenser, og at vi alle må gjøre litt for at verden skal bli et bedre sted.