Kattunger gis bort - og ender opp hjemløse

Det er en svært lite dyrevennlig handling å sette kattunger til verden når det ikke finnes gode hjem til alle.

Jenny Rolness i NOAH oppfordrer alle til å kastrere kattene sine. 

meninger

Det har vært kattungesesong, og noen titusener kattunger er blitt annonsert og gitt bort. Det er dessverre fortsatt vanlig å la katter få et kull hver sommer. Det som er mindre vanlig er å følge opp kattungene og se hvilken skjebne de får.

Det vet imidlertid de som jobber med hjemløse katter. De vet at omtrent halvparten av kattungene ender opp hjemløse. Noen fordi de roter seg bort, andre fordi de med hensikt blir overlatt til seg selv. Hannkatter som ikke kastreres, kan vandre bort fra hjemmet. Voksne katter kan forsvinne ved flytting hvis de ikke holdes inne lenge nok. Bare et mindretall av de hjemløse kattene får hjelp, de fleste blir gående ute til de omkommer av kulde, sult og sykdommer.

LES OGSÅ: Maja (18) tok på seg rollen som fostermor

Det er en svært lite dyrevennlig handling å sette kattunger til verden når det ikke finnes gode hjem til alle. Det kan også være miljøer som utnytter den lettvinte tilgangen på gratis kattunger. Kastrering er en viktig engangsinvestering som vil spare mange fremtidige kattunger for store lidelser. Hvis man ikke har råd til kastrering, har man egentlig ikke råd til å ha katt. Veterinærbehandling for en syk katt kan koste adskillig mer. Et godt alternativ er å overta en allerede kastrert katt gjennom en dyrevernorganisasjon. Da blir prisen lavere, og man hjelper samtidig en hjemløs katt og åpner for at en annen kan få hjelp.

Mens folk på disse tider koser seg inne i varmen og pynter til jul, er det mange hjemløse katter som går ute i mørket og fryser og sulter. Når vannkildene fryser vil de også tørste. Katter er dårlig tilpasset det kalde nordiske klimaet. De fryser slik vi gjør i kaldt og rått vær, og de blir lett syke og får frostskader som kan utvikle seg til koldbrann. Katter som går ute i kulden har det vondt og trenger hjelp.

Ikke nøl med å gi denne hjelpen. Ta katten inn i varmen og gi den mat og vann, og søk etter eier eller kontakt en hjelpeorganisasjon. Bry deg enten det er naboens katt eller en hjemløs katt som går ute og fryser. Ikke tenk at den klarer seg selv, for det gjør den ikke.

LES OGSÅ: Disse kattungene ble funnet dumpet i en plastpose i fjæra

Og til de som lar katten få unger - vær så snill og tenk dere om. Dere bidrar til et enormt dyrevernproblem som ingen frivillige klarer å løse. De eneste som kan løse det er dyreeierne selv - gjennom kastrering.