Eiendomsskatten i Tromsø – en korrigering

BOLIGPROSJEKT: Det nye prosjektet går ut på at bostedsløse skal få velge bolig selv. Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen

meninger

Det er sikkert ikke bare jeg som er ganske lei av debatten om eiendomsskatt og synes vi har hørt nok om hvor usosial den er. Jeg skal heller ikke kommentere den kraftige økningen i eiendomsskatten som vi nå i år blir påført, men har selvfølgelig mine meninger om den også!

Det jeg derimot vil gjøre, er å rette litt på måten denne skatten blir referert til av diverse politikere, som skriver og uttaler seg som om eiendomsskatten ble innført av Arbeiderpartiet mens Herman Kristoffersen var ordfører. For eksempel skrev daværende gruppeleder Rolleiv Lind et innlegg i Nordlys 9. september i fjor: “Som kjent har vi hatt eiendomsskatt i Tromsø kommune i ti år.”

Hva er nå dette? Jeg satt i kommunestyret fra slutten av 1980-tallet og var gruppeleder for SV i perioden 1991–99. Vi hadde da vitterlig eiendomsskatt da også! Og det mens både Erlend Rian og Alvhild Yttergård, begge Høyre, var ordførere! Dette snakkes det lite om i dag. Riktignok var satsene da såpass lave at det sjelden ble gjort noe stort nummer av det, men nevnt ble det av og til, ikke minst at man måtte gjøre en skikkelig jobb med nye vurderinger av takstene på eiendommer for at eiendomsskatten kunne bli mer rettferdig.

Følgende sitat fra Nordlys 3.1.1989, i en artikkel skrevet av Egil Pettersen skulle bevise dette: “Økte avgifter for tromsøfolk: …. I Tromsø vil eiendomsskatten til kommunen bli som før, sju promille av boligens skattetakst.” Sju promille den gang også! Og rett skal være rett: både Erlend Rian og Alvhild Yttergård holdt ut med eiendomsskatt som en del av budsjettene uten å ta skade på sin sjel av det. Tror jeg!