Oljelobbyen og diverse samfunnsøkonomer klager over dårlig situasjon i landet etter tap av 30.000 arbeidsplasser i oljesektoren. Nå er oljeprisen kommet ned til 20–30 prosent av nivået for 1–2 år siden. Hvor mye lenger ned kan den egentlig synke?

Er det snart på tide med litt andre analyser? Hvor er planene for tiltak som skal etableres når oljeprisen når bunnen? Kan vi regne med at vi nå er kommet sånn passe nær bunnivået?

Hvilke gode forretninger og investeringer kan gjøres når bunnen er nær, og pilene skal begynne å peke oppover igjen? Kuttplanene bør kanskje avløses av mulighetsanalyser? Fra Statoil sies det at man arbeider ikke bare med kuttplaner, men også med feltboringer, investeringer, stålkjøp, riggdrift etc.

Kan man flytte fokus litt i retning av bunnivåets muligheter, istedenfor å servere bare kuttplaner? Bør kanskje staten som eier i store selskaper bidra til å flytte litt på fokus blant aktørene i oljesektoren? Troms fylke har lavest arbeidsledighet i Norge, og Nord-Norge er utpekt til den nye oljeprovinsen i landet, med Europas mest miljøvennlige oljetyper.

La oss bruke nåværende posisjon til satsing istedenfor jamring. Det er i lavkonjunkturer at de beste kjøpene og de lureste investeringene gjøres. Når de fleste preges av svartsyn, er det de fremsynte som planter for gevinster. Norge har overflod av kapital og tidenes laveste rentenivå. Er det da så vanskelig å finne lønnsomme prosjekter?

Hva skjer med oljeprisen når for eksempel sjeikene i Saudi-Arabia blir styrtet? Eller når Putin lager litt mer bråk i Europa eller Midtøsten? Det er en kunst å kjenne sin besøkelsestid. Plutselig en dag er døra stengt for de beste prosjektene, og du står igjen med bare de nest beste mulighetene. Når bunnivået er nært, så er nøkkelspørsmålet: Hvor lenge varer dette nivået før pilene peker oppover? Ingen vet svaret, men ALLE kan bidra til at bunntilværelsen blir kortest mulig.

Det er på tide å se på mulighetene. Nye satsinger bidrar også til å snu på konjunkturene. Verden kan neppe bli noenlunde fredelig før Putin avløses og saudisheikene fjernes. Begge hendelser har soleklar virkning på oljeprisene.