Pinnestoler og sengebenker på Hurtigruta

Per Eliassen kommenterer Hurtigrutens nye interiør.

Den nye stilen til MS «Kong Harald» har skapt diskusjoner.   Foto: Lena Knutli/Hurtigruten

meninger

Vi som vokste opp på 50-tallet så og følte på denne elendigheten innen tradisjonell norsk møblering, med gamle sengebenker gjort om til sofa. Bortsett fra noen hytter, er dette sågar avgått historie i Norge. Vi nordmenn kan i beste fall koste på oss en god latter ved synet av denne elendigheten om bord på et skip for internasjonale reisende. Men etter et par døgn i sjøen vil nok gråten ta dem, som må sitte på slike benker i 90 graders vinkel, med treskjæringer i ryggen.

Les også: Raser mot «nye» Hurtigruten

I Trondhjem gikk vi til Skjeldams møbelforretning i enden av Olav Trygvasons gate, og kjøpte nye møbler til hytta, for å bli kvitt dritten. Er det noen som ikke har fulgt med i timen i selskapet?

I dag er det en Skjeldam-butikk, som reklamerer med møbler fra 40-tallet - er det noen sammenheng?

Pinnestolenes levetid blir nok uansett begrenset, om de ikke er forankret i dørken, eller ikke. Det samme vil nok gjelde glorete plastmatter. Om de mot formodning ikke er av plast, ser de ut som sådane. De «tar av» under slingring.

Med all respekt for dagens ledelse av selskapet. Alt må ha vært gjort rett – inntil «Kong Harald» dukket opp på torsdag. Det har likevel vært noen artig-karer innom i årenes løp, som ville gjøre hurtigruten om fra skip til hotell. Det gikk ikke særlig bra, men derfra til interiør hentet fra raklevorne fjellstuer er et sprang i drøyeste laget. En formoder at kundene på forhånd går opplyst hva de har kjøpt. Det er ikke uten grunn at 50-tallets lenestoler er gått ut av assortementet.

Den såkalte resepsjonen ser ut til å ha ramlet inn i en fraflyttet lagerhall. Får ønske all lykke til de som måtte reise med. For egen del booker jeg ikke en båt for å sitte på pinnestoler, så bye-bye kjære "Kong Harald".