Vi som samfunn må gjøre mer for å forebygge overgrep, hjelpe barna som er utsatt for overgrep og også sørge for at flere blir dømt for de overgrepene som blir begått.

Internasjonale studier viser at 20 til 50 prosent av alle seksuelle overgrep mot barn og ungdom er begått av tenåringsgutter, og ifølge en norsk rapport begås hvert tredje seksuelle overgrep av barn selv. Barn og unge som begår seksuelle overgrep har fått liten oppmerksomhet og behandlingstilbudet i Norge er svært fragmentert. Skal vi bekjempe denne grove kriminaliteten må vi sikre tiltak som kan hjelpe barn og unge til et liv uten kriminalitet. KrF har nå fremmet forslag i Stortinget om behandling av barn og unge som begår seksuelle overgrep.

Ungdom som selv har vært utsatt for seksuelle traumer har om lag tre ganger så stor sannsynlighet for å utøve skadelig seksuell adferd mot andre, sammenlignet med gruppen som ikke har opplevd egne seksuelle traumer. I tillegg viser forskning at opp mot halvparten av voksne overgripere gjennomførte sitt første overgrep i ungdomsalder. Vi må derfor gjøre mer for denne gruppen unge mennesker, slik at de kan få hjelp til å leve et liv uten kriminalitet. Kunnskapen må økes blant voksne som arbeider med barn, slik at man kan forebygge overgrep i større grad, i tillegg til at behandlingstilbudet til barn som begår overgrep må styrkes.

I Norge har vi ingen egne institusjoner som ivaretar barn og unge som begår seksuelle overgrep. Det har derfor medført at barn som har utført seksuell krenkende adferd har blitt plassert på samme institusjon som barn som er utsatt for overgrep. Det er uakseptabelt. Barn som selv utfører slike grove kriminelle handlinger må sikres egne institusjoner med et godt behandlingstilbud. Våren 2015 fikk KrF gjennomslag for en helhetlig, tverrfaglig opptrappingsplan for å bekjempe vold i nære relasjoner. Vi må forebygge flere overgrep og hjelpe barna som er utsatt for overgrep. En styrking av tilbudet til barn og unge som forgriper seg må også være en del av denne planen. Jeg håper derfor at de andre partiene i Stortinget vil støtte forslagene slik at vi kan forebygge nye overgrep og hjelpe barn og unge til et liv uten kriminalitet.