Flere aviser har meldt at Norsk Folkehjelp Tromsø har “avlyst påsken” siden vi har valgt å ikke døgnbemanne hytta i Tromsdalen gjennom hele påsken. Vi kan med en gang avsløre følgende: Påsken er ikke avlyst selv om vi sover hjemme.

Les bakgrunnen: Denne påsken blir Folkehjelpa hjemme

Norsk Folkehjelp Tromsø er en del av den frivillige redningstjenesten i Tromsø. Våre mannskaper består stort sett av et tverrsnitt av befolkningen forøvrig og hos oss finner du ungdommer, studenter og arbeidstakere. Noen av våre mannskaper har stiftet familie og er i sin nattevåkperiode, mens andre bruker tiden på friluftsliv og påskepudder.

Det vi alle har til felles er at vi har overskudd til, og et ønske om, å bidra når andre trenger det.

Frivillighet er i en enorm endring og alle som har jobbet litt med frivillighet om det seg være redningstjenesten, i natteravnene eller andre organisasjoner vet at våre medlemmer har en tilmålt kvote med tid de har mulighet til å bruke på frivillighet. Det betyr at vi som frivillig organisasjon må tilpasse oss de nye kravene og sørge for at den aktiviteten vi tilbyr våre mannskaper er i tråd med dette.

Frivillig redningstjeneste er akkurat det, frivillig og ulønnet innsats. Det betyr at vi har ingen styringsrett på de som blir mannskaper hos oss. Det finnes heller ingen plikt til å stille opp på søk- og redningsaksjoner i skred eller barmark. Det stilles selvfølgelig krav til at de som skal være mannskaper har den kompetansen som trengs for å utføre oppdraget, men vi kan ikke kreve at våre skal stille på alt alltid.

Norsk friluftsliv er også i stor endring. Tiden hvor påskeutfarten i Tromsø begrenset seg til løypene mellom Snarby og Tromsdalen er over og vi finner idag aktiviteter på flatmark og i fjellene over hele kommunen. Vi må derfor tilpasse vår beredskap etter dette og vår mening er at det er ikke til det beste for hele tromsøs befolkning at vi knytter store ressurser til en lokasjon utenfor vei.

Hadde vi valgt å døgnbemanne hytta i Tromsdalen ville det krevd såpass med ressurser at det for resten av kommunen ville betydd lengere responstid og i praksis lavere beredskap, det mener vi er uheldig. Vi velger derfor å organisere vår beredskap gjennom påsken på samme måte som vi organiserer beredskapen gjennom året forøvrig.

Det betyr likevel ikke at flagget på hytta ikke vil bli heist og at vi ikke blir å finnes ute i løypenettet som alltid. Våre mannskaper har nemlig lyst ut å hilse på dere som er ute på tur. De vil så gjerne kunne hjelpe deg med gnagsårplaster eller en liten prat når de møter deg. Og de vil gjerne stille opp så raskt som mulig for å hjelpe deg om situasjonen skulle kreve det, uansett er på tur på fastlandet eller øyene utenfor.