Tromsø sentrum sliter stadig med å finne seg selv etter den storstilte utbyggingen på Langnes de siste 20 årene. Etter mitt syn viser utviklingen at det er riktig å hevde at Storgata definitivt har tapt posisjonen som byens pulserende hjerte til Jekta storsenter. Når heller ikke en langsiktig aktør som J.M. Hansen lenger finner det liv laga med sin butikk i Storgata, tror jeg man trygt kan konkludere med at «ville Vesten blir ikke som før».

Les også: Frykter sentrumsdød

Tiden er moden for å gå sammen om å forme fremtidas bykjerne, se på nye trafikkløsninger, skape nye solrike byrom og, ikke minst, tenke nytt rundt dette med byggehøyder. Vi har egentlig allerede startet på jobben med å bygge vår nye bykjerne dominert av moderne arkitektur. Det gjorde vi da spaden ble satt i jorda for Clarion Hotel The Edge.

Les også: Høyhusfeber i Tromsø

Tromsø havn tar over stafettpinnen med virkeliggjøringen av den nye havneterminalen som er planlagt ferdigstilt om drøye to år. Begge disse byggene vil være viktige elementer i fremtidas absolutte bykjerne, som etter mitt syn bør planlegges innenfor et område avgrenset av Fredrik Langes gate i nord, Strandskillet med Nerstranda i sør, sundet i øst og Storgata i vest.

Bygningsmassen i Kirkegata, Storgata og Strandgata kan i stor grad bevares. Ellers må mye rives for å gi plass for et nytt og levende bysentrum. Det er et godt utgangspunkt at det er få og store eiendomsbesittere som eier de byggene som vil være kritisk å fjerne for å muliggjøre et slikt sentrumsløft.

Les også: Nå legger denne sentrumsbutikken ned

De byggene som vil måtte vike plass er i hovedsak Brennbygget, Odd Berg-bygget, og det gamle Post- og tinghuset. Alle disse er nå rundt 50 år gamle. Siden de vel ikke lenger er førstevalget til potensielle leietakere, vil jeg tro at eierne for lengst har begynt å tenke på veien videre. Samtidig vil neppe myndighetene motsette seg at de rives.

Man kan tenke seg at det offentlige vil kunne gi drahjelp i realiseringen av et nytt, moderne bysentrum ved å se på om det nye Nordområdemuséet eller et nytt Musikkens hus, som jo planlegges for Nordnorsk opera og symfoniorkester og Musikkonservatoriet, kan legges i dette området. Den planlagte utviklingen av «Rødbankkvartalet» bør sees i sammenheng med utviklingen av resten av nye sentrum.

For det jeg vet, har Sparebanken Nord-Norge, Pellerin, Odd Berg gruppen, familien Brenn Skjærvik, Rolf Idar Mikkelsen, Austadfamilien og Tromsø Havn allerede funnet sammen og startet med å utrede ideen.