LES DEBATTINNLEGGET: Sykepleiemangel i kommunen - hvorfor sluttet vi som sykepleiere?

Mangel på sykepleiere er noe flere kommuner opplever. For å holde sykepleierårsverk per bruker på dagens nivå må kommunesektoren rekruttere 40.000 sykepleiere hvert år, fram mot 2024. Derfor må kommunehelsetjenesten jobbe enda mer målrettet med rekruttering på kort og lang sikt.

Skal vi lykkes med å rekruttere nok helsepersonell må flere unge velge helse- og sosialfaglig utdanning og dagens arbeidskraftressurs må utnyttes bedre. Å få flere over til å jobbe heltid er en del av dette.

Vi arbeider sammen med arbeidstakerorganisasjonene, hovedtillitsvalgte og politikere for å etablere en heltidskultur i Tromsø kommune. I rekruttering til korttidsavdelingen Mellomveien har dette vært viktig. Med 260 søkere til 28 stillinger kan vi svare ja på spørsmålet om det er bemannet med kvalifisert personell.

Men rekruttering er ikke bare å få nye ansatte. Vi må bli enda bedre i å skape arbeidsplasser og arbeidsmiljø som også beholder rett arbeidskraft. Gode virkemiddel er systematisk satsing på fag- og kompetanseutvikling, tilby gode lønns- og arbeidsforhold og ikke minst skape en kultur som folk vil tilhøre.

Alle nyutdannede sykepleier og vernepleiere får tilbud om 50.000 kroner i rekrutteringsstipend. Fagarbeidere eller assistenter som begynner på desentralisert studie i sykepleie/ vernepleie, får ulønnet permisjon for å delta på samlinger og praksisperioder, samt kr. 30.000 hvert studieår. Når det gjelder lønn, så lønnes sykepleiere i kommunesektoren 10-20.000 kroner høyere enn spesialisthelsetjenesten.

Til slutt vil vi understreke at avvik skal meldes. For å forsterke kulturen for å melde og behandle avvik har kommunen jobbet systematisk med overordnede rutiner for avviksmelding i helse- og omsorg. Det er også utarbeidet en over ordnet kvalitetsplan for helse og omsorg. Alle ansatte skal være trygge på at det er riktig å rapportere om egne og andre feil. Avvik brukes aktivt i vårt arbeid for å bli bedre. Det gjøres systematisk, helt opp til toppledelsen.