Det er frivillig å gå på videregående skole i Norge, men sier man ja til en skoleplass er det rimelig at samfunnet også stiller krav om at man møter opp. Ingen arbeidsgivere ville tillatt at en ansatt kom og gikk som han ville, og vi gjør elever i den videregående skolen en bjørnetjeneste dersom vi ikke stiller krav også til dem. Det er bakgrunnen for at regjeringen fra høsten av innfører en fraværsgrense på maksimalt ti prosent udokumentert fravær.

Les også: Fraværsgrense vil ramme nordnorsk ungdom

Det er viktig å understreke at det er skulkingen vi vil til livs. Grensen gjelder kun for udokumentert fravær, og det er en rekke unntak. Fraværsgrensen vil ikke bety noe for den som sliter fysisk eller psykisk og derfor har fravær på grunn av sykdom. I tillegg til sykdom kan man også få unntak for eksempel politisk arbeid, ansvar for egne barn eller småsøsken og andre velferdsgrunner.

Det har i den siste tiden vært mange oppslag i media om at russefeiringen fører til mye udokumentert fravær. Slik kan vi ikke ha det. Jeg vil ha en skole som har nulltoleranse for skulking, men stor forståelse for at ungdom kan være i en sårbar situasjon. Det er til elevenes og til skolens beste.