Vi opplever at det er et stort engasjement rundt planene for bispegården i Tromsø. Det er positivt. Det at folk engasjerer seg for å ta vare på slike verdier i lokalmiljøet sitt, er noe vi i Opplysningsvesenets Fond (Ovf) gleder oss over og setter pris på.

Kanskje er det også noen misforståelser om hva planene innebærer.

Bispegården har gjennom generasjoner vært sentral i Tromsøs bybilde. Det er den fortsatt. Bispegården har stor kulturell og historisk verdi for både byen, landsdelen og landet. Dette er bakgrunnen for at vi totalrenoverte bispegården for 22 millioner kroner i 2013. Bygningen er nå en moderne og tidsmessig arbeidsplass for de ansatte i Nord-Hålogaland bispedømme. Det har vært selvfølgelig for oss å ivareta de historiske kvalitetene for fremtiden. Ved rehabiliteringen i 2013 hadde vi dessverre ikke økonomi til å oppgradere uteområdet. Det ønsker vi å gjøre nå.

En stor del av det vi driver med til daglig i Ovf er nettopp å ta vare på kulturminner landet rundt og vedlikeholde og pusse opp historisk viktige prestegårder. Dette er vårt samfunnsansvar, ved siden av å gi betydelig økonomisk støtte til kirkelige aktiviteter.

Derfor er også vi opptatt av at vi ikke bygger ut bispetomta i Tromsø på en måte som forringer eiendommens historiske og kulturelle verdi. Det ville vært ulogisk og uklokt å redusere verdien av våre egne investeringer ved å ødelegge dette viktige kulturminnet.

Det vil alltid være ulike meninger blant folk og fagfolk om hva som er gode løsninger. Derfor har vi planprosesser der meninger brytes, synspunkter fremmes og avgjørelser tas til slutt.

Vi mener at de foreliggende planene for bygging av 4-5 boliger i vestre del av tomta, representerer en forsiktig og skånsom utvikling. De planlagte boligene vil bli lite synlige fra byen. Bispegården vil fortsatt være fremtredende i bybildet og utbyggingen vil ikke stenge utsikten fra eller til Bispegården, slik det er blitt hevdet. Vi synes også det er et poeng at utbyggingen av den aktuelle tomten er i tråd med kommunens ønske om fortetting i sentrum av byen.

Ovf og Clemens Eiendom er pålagt å forvalte fondets verdier etter forretningsmessige prinsipper. Det betyr at vi er pålagt å forvalte fondets midler på en måte som gir størst mulig inntjening – basert på klare etiske regler.

Når vi ser på mulighetene for å utvikle eiendommene våre på en måte som gir mer inntekter, er det fullt ut i samsvar med det oppdrag og de forpliktelser fondet har. Dette gjelder i Tromsø - og andre steder.

For fortsatt å kunne være en trygg økonomisk bidragsyter til kirken, for fortsatt å kunne ta godt vare på verdifulle og viktige prestegårder og kulturminner landet rundt, er fondet avhengig av å øke inntjeningen i årene som kommer.

Derfor ønsker vi også å foreta en skånsom utvikling av eiendommen vi eier og forvalter i Tromsø.