I en avisreportasje 28. juni unngår Tromsø Skytterlag omhyggelig å forklare for leserne om årsaken til at Forsvaret har stengt og avviklet sin 200-meterbane.

Det er at Forsvaret har tatt ansvar for miljøet ved å rydde opp i miljøgiftige tungmetaller etter skyting helt tilbake fra 60-tallet.

Nå har Forsvaret satt foten ned og lagt inn en opprydding av gamle miljøsynder i form av store mengder giftige tungmetaller.

LES OGSÅ: «Må både miljøhensyn og lokaldemokrati vike for skyteinterressene i Kjoselvdalen?»

Når opprydning kan skje er helt avhengig av Forsvarets budsjettsituasjon ettersom kostnadene for en slik opprydding ligger i mangemillionklassen.

Selv om forsvaret har tatt sikte på å starte oppryddingsprosessen i 2018, er det her som ellers pengesekken som bestemmer.

I en allerede meget anstrengt økonomi med årelang nedprioritering av forsvarsbudsjettet er det høyst usikkert når det blir penger til overs for å starte oppryddingen.

I motsetning til Forsvaret fortsetter Tromsø skytterlag derimot å dynge ned giftige tungmetaller i grunnen i en tid hvor miljøhensyn endelig er satt i fokus.

LES OGSÅ: Bommen i Tromsdalen er ramponert - igjen

Tromsø skytterlag burde heller være glad for at ingen nekter de å bruke sin 100-meterbane, men kan fortsette sin miljøforsøpling. Giftig avsig fra 100-meterbanen er grundig dokumentert.

TosLab Tromsø har allerede 04.06.07 analysert avsig to meter fra nedslagsfeltet til 100-meterbanen. Verdiene av bly og kobber oversteg 25–30 ganger tillatt verdi.

Blyinnhold viste 290 mikrogr./liter. Til sammenligning med drikkevann er tillatt verdier 10.0 mikrogr./l. Kobberinnhold viste 24.0 mikrigr./liter.

Til sammenligning med drikkevann er grenseverdien 1.0 mikrogr./liter.

Dette resultatet viser bare verdier fra en enkelt stikkprøve. Det skal da ikke mye fantasi til å forstå hvor store mengder av giftige tungmetaller som i alle årenes løp er sivet ned i grunnen.

Tap av 200-meterbanen betyr at Tromsø skytterlag må se seg om etter en helt annen lokalisering for eliteklassen.

Da gjenstår bare 100-meterbanen på Tønsnes til bruk for eldre skyttere samt juniorer. Her viser Tromsø skytterlag en total svikt når det gjelder holdningsskapende miljøarbeid blant ungdom mot giftig forsøpling.

Fortsatt skyting på en bane som ikke fyller nåtidens strenge miljøkrav er et ytterst dårlig signal å gi til ungdommen, vår fremtid!

Hva vil det bety å splitte opp aktivitetene i et adskilt A- og B-lag i geografisk ulike områder? For Tromsø skytterlag vil det bety en årelang og usikker «hit og dit-situasjon».

LES OGSÅ: Skytterlaget vil kjøpe skytebane på fastlandet

Det har store negative konsekvenser både for internt samhold, korpsånd og fellesskap, ikke minst med tanke på rekrutteringen. En slik utvikling i Tromsø skytterlag er neppe til bekymring for alle beboerne som er mot giftig miljøforsøplingen i sitt nærområde.

Under slike forhold arbeider tiden for en avvikling av Kjoselvdalen skytebane. Min beundring for Tromsø skytterlag øker i takt med skytterlagets iherdige utholdenhet ved å klamre seg fast til Kjoselvdal skytebane.

Et område som i ly av en brukstid på over 30 år etter hvert er langt på vei til å gå ut på dato. Ikke minst tatt i betraktning samfunnets øvrige utvikling og behov.

Tromsø skytterlag har vist at skylapper kan brukes i andre sammenheng enn under skyting.

Skytterlaget turer ufortrødent fram også uten minste hensyn til sprengkraften fra det høye lokale konfliktnivået.

Ris til egen bak, spør du meg. Manglende medfølelse for Tromsø skytterlag i den situasjon de selv har satt seg i kan vanskelig uttrykkes i ord.

Det er ennå ikke for sent å følge Forsvarets eksempel, problemet er bare at Tromsø skytterlag først må ta et oppgjør med seg selv. Til det må de først opp av skyttergraven.

Hvor er miljøvern organisasjonene? Hvor er Miljøpartiet De grønne og andre politikere?