Kjerkol kritiserer resultater innen psykisk helse og rus, ventetider, dårlig finansiering av sykehusene og avslutter innlegget med den forslitte retorikken at regjeringen bruker for mye oljepenger og gir skattelette til de rikeste.

I regjeringserklæringen mellom Høyre og Frp lovet vi et løft for dem som sitter nederst ved det helsepolitiske bordet, nemlig pasienter med problemer innen psykisk helse og rus. Sammen med KrF og Venstre har vi løftet dette feltet. Opptrappingsplanen for rus har en ramme på 2,4 milliarder kroner i perioden 2016–2020. Målet er å bidra til økt kapasitet og bedre kvalitet i tilbudet til personer med rusproblemer. I 2016 og 2017 er det bevilget til sammen 780 millioner kroner. Dette skal gå til kompetanseutvikling i kommunene innen rusfeltet, samt til gode botilbud og arbeidstrening.

Psykologkompetanse er en viktig del av fremtidens primærhelsetjeneste og forebyggende helsearbeid. Vi har nå økt tilskuddet til rekruttering av psykologer i kommunene med 45 millioner kroner. Det gis rom for 150 nye psykologårsverk, med større forutsigbarhet og mindre byråkratisk rapportering for kommunene.

Selvsagt er vi fornøyd med at ventetidene er gått ned, spesielt innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling, som på landbasis er redusert med 11 dager fra i fjor. Disse resultatene kommer av en snuoperasjon som regjeringen startet straks den tiltrådte. Rusinstitusjoner som Føniks Haga i Østfold og Finnmarkskollektivet fikk ikke behandle pasienter med rusproblemer, selv om det var stor etterspørsel etter deres kompetanse. Takket være dagens regjering kan de nå det. 200 plasser til rusbehandling hos ideelle ble anskaffet i løpet av 2014, og hele 225 millioner kroner ble satt av til dette. Dette er ikke skjønnmaling. Vi har rett og slett ønsket og lagt til rette for at helseregionene skal kjøpe mer tjenester fra private og ideelle aktører som har ledig kapasitet. Det er bedre at folk får behandling hos private og ideelle, enn at de står i offentlig helsekø.

Vi ville ha en ny kurs i synet på samhandling og samarbeid mellom det offentlige og private – og ideelle aktører i helsesektoren. Den gode dynamikken mellom offentlig, ideell og privat sektor skulle utvikles. Derfor har vi innført reformen «Fritt behandlingsvalg».

Reformen ble vedtatt av Stortinget våren 2015, mot de rødgrønnes stemmer. Dette er en styrking av pasientens rettigheter. Det gir private og ideelle sykehus anledning til å behandle flere enn det anbudet gir rom for, noe som for eksempel Modum Bad gjør. Fagrådet – Rusfeltets hovedorganisasjon – gir støtte til reformen, fordi de mener at den vil bedre situasjonen for pasienten og redusere ventetid. Vi vil fortsatt jobbe for at ventetidene skal videre nedover innen psykisk helse.

Regjeringen har styrket sykehusenes økonomi og lagt til rette for en høyere aktivitetsvekst i sine hittil tre budsjetter, sammenlignet med det de rødgrønne klarte gjennom sine åtte år ved makten. Ventetidene er nå tilbake der de var før de rødgrønne overtok, og vi forventer at sykehusene fortsetter å øke kapasiteten innen psykisk helse og rus.

Til slutt: Et hjertesukk til Kjerkol og andre rødgrønne: Verdier må skapes før de kan brukes. Vi trenger et næringsliv med rammevilkår slik at det lønner seg å investere i nye arbeidsplasser og nytt utstyr. Ingen er tjent med at norske bedrifter flytter aktiviteten utenlands. Og når det gjelder oljepengebruk, må Arbeiderpartiet bestemme seg. Den ene dagen mener de at vi bruker for lite, den neste at vi bruker for mye. Det er slik Ap opptrer om dagen: De har bare kritikk, ikke ny politikk.

Les flere debattinnlegg her.