iBevegelse

«Derfor bør du droppe heisen»

Å ta trappen er en perfekt hverdagsaktivitet. Derfor bør du styre unna heisen.

  Foto: Ronald Johansen

meninger

Du har ikke vært i Ålesund før du har tatt trappen opp til Aksla. Det var også utfordringen som jeg fikk fra en fresk sunnmøring. I jobben min er jeg mye på farten, får sett mye av det vakre landet vårt og møter på mange trapper! Det slår meg at det er altfor mange som dropper trappen og heller tar rulletrappen eller heisen.

Styr unna heisen

Å ta trappen er en perfekt hverdagsaktivitet. Det finnes trapper stort sett over alt i det offentlige rom og i de fleste hjem. Når du går eller løper i trapper, får du både opp pulsen og vekker liv i setemuskulaturen og bena. Hjertet og lungene utfordres, blodsirkulasjonen økes, og det samme gjør energiforbruket ditt. Visste du at en person på 75 kilo bruker 9 kalorier ved å gå trapper i ett minutt? Så nå utfordrer jeg dere alle sammen, ta trappen hver gang du møter på en!

LES OGSÅ: «Dette grepet er det viktigste du gjør for deg selv»

Det er kanskje ikke den mest brukte formen for trening, men løpere som Ingrid Kristiansen og Vebjørn Rodal brukte trappetrening flittig. Denne formen for trening utfordrer muskulaturen i bena mer enn vanlig løping. Mulighetsrommet inneholder også flere elementer som utholdenhetstrening, styrkeøvelser for hele kroppen, balanse- og spensttrening. Fikk du lyst til å teste trappe- trening selv?

Finn deg en trapp, gjerne en som har litt lengde og flere trinn. Start med å varme opp ved å gå trappen opp og ned, gå så over til lett løping. Formålet er at du skal bli god og varm. Er det begrenset med trinn, så kan du improvisere med å løpe opp og ned på de trinnene du har i 30 sekunder og gjenta til du blir varm og får opp pulsen. Når du er blitt varm, kan du utfordre mer ved å gå eller løpe intervaller i trappen. Beveg deg så raskt som du klarer oppover. Tiden kan du leke deg med alt etter din fysiske form. Du kan også bruke trinnene til å trene styrke for hele kroppen. Spensthopp, armhevninger i trinn, utfallssteg, knebøyninger og vandrende planker er noe av det du kan gjøre.

LES OGSÅ: Blir toppsjef: - Det er sånn at jeg klyper meg i armen (for abonnenter)

Fire grunner til å velge trappen

Ikke velg bort trappen verken i bolig, på jobben eller når du er ute og reiser. Trappen gir deg mange gratis fordeler, sjekk bare her:

1. Å gå i trapp er med å styrke ledd, sener og muskulatur i bena. Muskulatur i legger og setet utfordres ekstra. 2. Du må stabilisere rygg og holde deg oppreist. Dette gjør at du må koble på kjernemuskulaturen (buk og indre ryggmuskulatur).

3. Du får bedre utholdenhet og styrker hjertet ditt, særlig om du går raskt eller løper i trappen.

4. Du øker energiforbruket ditt. Er du på handletur, gir handleposene deg litt ekstra utfordring i form av mer belastning.

418 trappetrinn

Jo da, jeg tok utfordringen og tok trappene opp til toppen av Aksla i Ålesund. 418 trappetrinn telte jeg, noen er støpt i betong og noen er sirlig bygget i stein slik vi har det opp til Fjellheisen her i Tromsø. Toppen og utsiktspunktet ligger 189 m.o.h. Litt svett i pannen og med smilepuls ankom jeg. Det var definitivt verdt turen opp, et vakkert skue utover Ålesund by tok imot meg. På vei ned møtte jeg tre dansker som strevde seg oppover, og litt tung i pusten spurte den ene meg: «Du, hvor langt er det til toppen?». «207 trinn til», svarte jeg. «Om du titter ned, står du på trinnet merket 211.»