Debatt

"Lite givende av Tybring-Gjedde"

- Bli med på årets TV-aksjon.

Cecilie Myrseth og sønnen Sigurd under fjorårets innsamlingsaksjon. Foto: Privat 

meninger

Søndag skal jeg og min ti år gamle sønn være bøssebærere. I fjor gikk han for å bevare regnskogen. I år går han for å hjelpe mennesker rammet av krig. Han gleder seg veldig til årets viktigste søndagstur.

Derfor er det trist å høre at Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde ikke vil gi «fem øre til Røde Kors» før organisasjonen bruker av sitt beredskapsfond. Trist fordi det kommer fra et parti i regjering. Dobbeltrist fordi vi trenger at flest mulig blir med på dugnaden.

La det være sagt: Det er frivillig å gi. Det er også legitimt å spørre om det er riktig at Røde Kors skal ha nesten tre milliarder kroner i fond. Avkastningen gir mulighet til å ta ut 90 millioner årlig til humanitært arbeid, skriver Røde Kors på sin hjemmeside. Jeg er enig med Dagbladet: Å kreve at de først må bruke opp fondet før de får andre penger, vil være som å kreve at vi bruker opp oljefondet før vi tar inn flere skatteinntekter. Ingen av pengene som samles inn skal gå til administrasjon eller lønninger. Det burde Tybring-Gjedde vite.

NRK-legenden Erik Bye ble en gang intervjuet om TV-aksjonen. Da fortalte han om et møte med en utenlandsk kollega som nettopp hadde begynt med TV-innsamling. – NRK bør én gang i året samle nasjonen for en god sak, var rådet nordmannen fikk. – Det har vi gjort lenge, svarte Bye tilbake. Det er en tradisjon helt fra 1974 som Frp-politikeren nå melder seg ut av.

Personlig er jeg stolt over hva vi som nasjon har bygget opp. TV-aksjonen mobiliserer hele landet. Til sammen gir det hvert år millioner til en god sak. Men minst like viktig: Det setter fokus på selve saken! Jeg skal aldri glemme harstadjenta Anita Ågesen som var 22 år da mora fikk Alzheimers. I 2013 stilte hun opp som bøssebærer for demenssaken. Hun gjorde det både givere og bøssebærere hvert år håper: At vi alle kan bidra for å gjøre en forskjell. Dette er en dugnadsånd som hvert år skyller gjennom landet, og som engasjerer store og små – på skolen, på jobb, i nærmiljøet og i organisasjonslivet. TV-aksjonen er Norge på sitt beste.

I år er målet å samle inn rundt 230 millioner kroner for å hjelpe to millioner mennesker rammet av krig og konflikter. TV-aksjonen retter seg mot situasjonen i Syria, Libanon, Afghanistan, Honduras, El Salvador, Guatemala, Myanmar, Somalia og Sør-Sudan. Pengene går også til integreringsaktiviteter i Norge. Tybring-Gjedde, la oss anerkjenne dette. Det burde ikke være en fremmed tanke å hjelpe folk der de er. Røde Kors-medarbeidere bruker tid og krefter for å stille opp for andre. Flere har risikert livet. Noen har også mistet det. I et slikt bilde blir det stusselig å snakke om femøringer.

Grunnleggeren av Røde Kors, Henry Dunant, sa at "Den beste medisin du kan gi et menneske, er et annet menneske".

Søndag går mennesker ut for å hjelpe andre mennesker, men fortsatt trengs det flere bøssebærere.

Kom og bli med! Meld deg på via blimed.no Ja, du også, Tybring-Gjedde.