Debatt

«De kritiske røstene som sier at NTG er en eliteskole med høye krav har derfor rett»

De siste ukene har NTG Tromsø ofte vært i medias søkelys. En av årsakene er at de sportslige resultatene har vært gode, sist synliggjort ved at 4 av våre tidligere gutter ble tatt ut til U21 landslaget i fotball.
meninger

En annen årsak er at vi stiller høye krav til våre trenere og lærere. Krav som av den enkelte kan oppfattes som tøffe, men som er nødvendige for å leve opp til de høye forventningene både elever, foreldre og samarbeidspartnere har til skolen.

En tredje årsak er at skolen ikke er åpen for alle. Det siste handler om krav til både sportslige prestasjoner, karakterer og betaling av skoleavgift. De kritiske røstene som sier at NTG er en eliteskole med høye krav har derfor rett.

Oppskriften NTG følger er velprøvd og suksessrik. NTG har gjennom en årrekke vært med å utvikle nasjonale idrettshelter. Den lange rekken inkluderer alpinisten Lasse Kjus, skiskytteren Ole Einar Bjørndalen og sjakkspilleren Magnus Carlsen.

Samtidig er det avdelingen i Tromsø som har fostret fleste mannlige elitespillere i fotball. Dette gjennom sterke egne krefter, i dag med Sigurd Rushfeldt i spissen, og et tett og godt samarbeid med TIL.

Vi er derfor svært stolte av våre fotballgutter, som vi ser er til stor inspirasjon for de som kommer etter. Jeg er helt sikker på at vi i tiden fremover kommer til å fostre mange både eliteserie- og landslagsspillere.

Vi har også et berettiget håp om å få frem verdensstjerner. Selv våger jeg å drømme om at den neste Messi eller Ronaldo skal komme fra NTG Tromsø.

I tillegg til å inspirere andre fotballspillere, er fotballguttas suksess også en motivasjon for andre idretter. Mange av disse er individuelle idretter, der lista om mulig ligger enda høyere. Blant disse finner vi langrenn, skiskyting, friidrett og svømming.

Selv om vi er stolte over utøvere som Silje Teodorsen og Susann Bjørnsen, må vi innrømme at vi fortsatt ligger bak våre NTG kolleger på Lillehammer, Geilo, Bærum og Kongsvinger. Men bare vent, jeg tror vi har mye på gang...

Det ikke alle vet er at vi setter tre tydelige mål for våre elever. Sportslig handler det om å ta medaljer i mesterskap gjennom karrieren. Skolemessig handler det om å komme seg gjennom videregående skole på en god måte.

Det tredje målet handler om å utvise holdninger basert på våre verdier; ærlighet, respekt og entusiasme. Sammen kaller vi dem målet om «den helhetlige utøveren». Et mål som vil gi et fantastisk fundament for alle som når sine mål innen idretten, og som for alle andre vil være en solid ballast videre i livet.

En ballast som også inkludere ei tid med mye gøy, som da vi i forrige uke ved hjelp av selvskrevet dikt satte inn en sjarmoffensiv for å få Per Mathias Høgmo med på laget.

Det opplegget NTG har er unikt, og ingen offentlige skoler kan vise en liknende merittliste. Samtidig er det sånn at opplegget krever ressurser, og dessverre også skole- og idrettspenger.

Jeg innrømmer straks at dette kan virke ekskluderende. Det gjør vondt i hjertet at ungdommer av økonomiske årsaker ikke kan benytte tilbudet.

Derfor blir jeg ekstra glad når TIL gir stipend, eller NTG stiftelsen kan bidra. Samtidig drømmer jeg om at flere kan få liknende tilbud. Kanskje kan idrettens organisasjoner bidra? Eller noen av næringslivets rike tanter eller onkler?

Det vi uansett ikke kommer bort fra er at toppidretten stiller ekstremt tøffe krav. De prestasjonene vi jubler over fra tribunen eller ved løypa har krevd noe ekstraordinært av både utøverne og støtteapparatet. Toppidretten er ikke for alle, men den er til motivasjon for breddeidretten og til glede for oss alle.

Les flere debattinnlegg her.