Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg ble ansatt i mai i år, og fikk som første oppgave å foreslå kutt for å redde en særdeles skakkjørt kommuneøkonomi. Hennes mandat var å hente inn over 200 millioner kroner som kommunen hadde pådratt seg i overforbruk. Med ordføreren i protesttog, kan det nesten virke som om man ikke ville ha forslagene. Eller kanskje det bare var velregisserte PR-stunts?

I starten av november la administrasjonssjef, Britt Elin Steinveg, fram sitt forslag til kommunebudsjett og økonomiplan for de neste fire årene. Der ble det blant annet foreslått å legge ned biblioteket i Kroken.

Lokalbefolkningen reagerte kraftig. På rekordtid meldte 1.300 mennesker seg inn i ei protestgruppe på Facebook, hvor hovedmålet var å kjempe for å beholde biblioteket. Tirsdag denne uka ble det også arrangert fakkeltog i anledning forslaget fra administrasjonen i kommunen, hvor over hundre personer hadde møtt opp for å delta i demonstrasjonen. En av disse var ordfører Kristin Røymo.

«Det blør i mitt ordførerhjerte», sa hun, og forklarte at hun ikke klarte å si nei til lille Andreas, som hadde skrevet brev til kommunen. Som en lykkelig avslutning på en upopulær sak, kunne hun så stolt meddele: «Biblioteket skal være i Kroken og for dem som bor her. Jeg er så glad for at vi kunne komme hit og si noe om det her i forbindelse med fakkeltoget (…) Vi setter pris på å få de meldingene når tilbud foreslås nedlagt. Noen ganger er ikke forslagene så gode som de burde være. Vi skal sørge for at biblioteket bevares».

Først må det bare sies et høyt «bravo» for at kommunen tok til fornuften. At biblioteket i Kroken burde bevares er en av de klareste «no-brainerne» på lenge.

Dernest kan det være på sin plass å spørre om ikke fremgangsmåten for å komme dit var litt snodig, og om ikke Røymo med dette dolker sin egen administrasjonssjef i ryggen?

Ser man på et annet upopulært kuttforslag, minner handlingsmønsteret en hel del. Da Tromsø kommune presenterte forslaget til budsjett for 2017 i oktober, ble det klart at flere byggeprosjekter skulle legges på vent, deriblant 16 planlagte boliger og 12 planlagte avlastningsplasser for utviklingshemmede.

Dette kom som et sjokk på blant andre Kirsti Johansen, som har to utviklingshemmede sønner som skulle flytte inn i omsorgsbolig. Begge har Angelman syndrom og epilepsi, og har bodd hjemme hele livet. De trenger mer eller mindre konstant tilsyn, og kuttforslaget ville satt en effektiv stopper for de planene.

Da formannskapet i kommunen skulle behandle budsjettforslaget på mandag, benyttet Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) muligheten til å demonstrere utenfor rådhuset, for å få det de lovmessig har krav på.

I utgangspunktet var en tomt ferdig prosjektert der den gamle gymsalen på Sommerlyst ligger i dag. Så kom det et benkeforslag i kommunestyret som gikk ut på å utrede om tomta kunne brukes til annet – noe som forkludrer hele byggeprosessen. Både Ap og SV innrømmer at de ikke visste konsekvensene da de vedtok benkeforslaget, og på ny kom Røymo inn som en reddende engel og sa at dette ville bli omgjort. Å utsette byggingen ville være «hjerterått», ifølge henne.

Igjen landet man til slutt på en utvilsomt fornuftig beslutning. I dette tilfellet kunne man gjemme seg bak at kommunestyret ikke skjønte hva benkeforslaget ville føre til, men det gjør likevel at man undrer seg over beslutningsprosessene.

Begge disse sakene var lette å fronte. Biblioteket ville kreve minimale ekstrakostnader for å bevares, omsorgsboligene var det liten tvil om var høyst nødvendige å få på plass nå. Det ser imidlertid ut til å være en tendens til at politikerne dukker opp som paddehatter når det gjelder saker hvor man møter null motstand, og man lett overøses av applaus. Med utsagn som «det blør i mitt ordførerhjerte» brukes det også emosjonell argumentasjon for å gi det legitimitet.

Noen grove kutt vil imidlertid måtte komme – vil Røymo også være i fakkeltoget hvis 100 stillinger må bort fra helsesektoren? Og når hun forhindrer oppsigelsene, vil det da bli med ordene: «Jeg klarte ikke å si nei til lille Line»?