Kommentaren

«Hastverk må ikke trumfe sikkerheten»

Om én måned, nærmere bestemt 11. januar, blir det slutt på NRK sine sendinger på FM-nettet i Nordland.

Illustrasjon. 

meninger

Et knapt år senere, den 13. desember 2017 vil det være over og ut for FM-radioen i Troms og Finnmark. På landsbasis betyr dette også at ni millioner høyst brukbare radioapparater må skrotes.

Spørsmålet som naturligvis melder seg, er hvorvidt sikkerheten blir tilstrekkelig ivaretatt.

Da Stortinget i 2011 vedtok overgangen, lå to vilkår til grunn: DAB-dekningen over hele landet skulle være like god som FM-dekningen i 2011, og 50 prosent av de daglige radiolytterne skal ha tatt i bruk DAB-radioer i 2015.

Det første vilkåret diskuteres høylytt, og allerede nå kan saken ta en ny vending.

Mye kan nemlig tyde på at Fremskrittspartiet får et stortingsflertall med seg på å stoppe hele FM-stenginga. Senterpartiet, som har foreslått en utsettelse, vil gå for Frps forslag, og også Arbeiderpartiet er inne på tanken.

DAB-teknologien gir et bredere tilbud og bedre lyd. Men når sikkerhetens varsellamper blinker, og Norges Fiskarlag etterlyser en dokumentasjon på at fiskeflåten får en god nok dekning, er det all grunn til å sette en fot i bakken.

Det skal heller ikke undervurderes, det faktum at 60 prosent av de spurte i en meningsmåling er imot at FM-nettet skal stenges. Legg også på vektskålen at ingen andre europeiske land har lagt ned sitt FM-nett og erstattet det med DAB. Tvert imot har Sverige foreløpig valgt å si nei, rett og slett fordi det råder usikkerhet om beredskapen kan være like god.

NRK har lagt mye prestisje i dette konverteringsprosjektet, og det handler naturligvis om penger. Men penger og prestisje må ikke få være toneangivende på et felt hvor det tilsynelatende bare er Norge som har hastverk.

Nedstengningen av FM-nettet må utsettes inntil sikkerheten er dokumentert, og all tvil feid til side.

Det er nå en gang slik at radioen fremdeles spiller en viktig rolle i totalberedskapen.