Fra sidelinja

«Grønt skal det være om så halve ræva henger ute»

Carl I. Hagen sikret seg fjerdeplassen på lista til Oslo Frp. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix 

Herman Kristoffersen.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

meninger

Carl Ivar Hagen smeller til igjen. Nå har han forsket seg frem til at ingen kjørte dieselbiler i vikingetiden, og da var det minst like varmt på planeten som i dag. Kan man si ham i mot på det? Selvsagt ikke. «En sten kan ikke fly. Mor Nille kan heller ikke fly. Altså er mor Nille en sten»(Ludvig Holberg i Erasmus Montanus)

Herr Hagen raljerer over alt som har med global oppvarming å gjøre. Meningsmålinger tyder på at den vanlige mann og kvinne også stort sett gir blaffen i drivhuseffekten. En varmere klode er nok heller ikke det enkleste å skremme folk med i kalde vintermåneder nordpå. Selv om det regner her i disse dager.

Det tydeligste eksemplet på det, er lille Venstre. Som krymper. De er nå så langt nede på meningsmålinger at man så vidt finner en venstrevelger i utvalget som blir spurt. Skal partiet få øye på sperregrensen for representasjon på Stortinget , må de strekke halsen oppover.  Langt opp, som en struts. Nå er det ganske vanlig at meningsmålinger svinger litt. Likevel, en halvering i oppslutning etter å ha vært hovedsak i  TV-ruta daglig i et par måneder, lover ikke godt for fremtiden.

Så mye arbeid for så lite. Et evig mas om det det såkalte grønne skiftet som holdt på å ta knekken på både Erna Solberg og statsbudsjettet.

Den største seieren i forhandlingene om dette budsjettet ligger i innblandingen av biologisk drivstoff som skal være laget av matavfall, rapsplanter og skog. Dette skal så tilsettes bensin og diesel. Innblandingen skal nå økes til 20 prosent om få år.

Folk som har regnet på det sier, at om dette målet skal nås, må en legge ned det lille jordbruket vi har her i landet. Alt av dyrkbart mat-areal må til for å produsere tilstrekkelig til at det vedtatte statsbudsjettet får nok biodrivstoff. Om en skal bruke skog til dette, slik man drømmer om i Venstre og, litt også, i Senterpartiet, blir det enda verre. Da øker CO2- utslippene kraftig, i stedet for å minke.

I kjølvannet av Statsbudsjettet ble politikerne kraftig korrigert av kjemikere og andre forskere når de fortalte hvor mye CO2 de hadde «spart» gjennom budsjettet sitt. Nesten halvparten av reduksjonen viste seg å være ren løgn. Sukker på budsjettkaka.

I forrige runde fikk vi den velsignede flyseteavgiften som også hadde null effekt på klimaet, siden alle fly som ikke drar fra lille avgifts- norge får like store utslipp andre steder.

Plastposeavgiften som ble så idiotisk som det kunne få blitt, måtte de droppe fordi folk holdt på å le seg skakke av den, og hverken Trine eller Siv eller Erna ville bli hetende «Tante Pose».

Så hva blir konsekvensen av alt dette? Det blir stygt. Virkelig stygt.

Carl Ivar kommer til å samle enda flere klimaskeptikere bak raljeringa si. Han påstår allerede at klimapanelet er politisk styrt. En konspirasjon. Noen av oss vil nok le av ham, men enda flere vil le av disse forskerne i det FN-oppnevnte panelet.

Den folkelige oppslutninga om tiltak for å begrense utslipp til atmosfæren kan derfor komme til å minske kraftig, om den noen gang har vært der. Derfor er den som taper på all denne svadaen, klimaet selv.   

Årsaken til alt dette ligger hos politikerne selv. De er de som har vært så opptatte av å skaffe nye penger til skattelettelsene sine gjennom fantasifulle avgifter, at de har fått latterdøra til å åpne seg på vidt gap i folkedypet.

Latter er som kjent det farligste en politiker kan støte på. Det dreper alt rundt seg.  

Fritt etter eventyret om keiserens nye klær, og som noen ville vridd det til i Tromsø: «Grønt skal det være om så halve ræva henger ute».

Mange av oss i nabolagene rundt omkring forstår nok at planeten trues av levemåten vår. Vi aner at noe må gjøres for å rette dette opp. Det er ikke der problemet ligger.

Derfor må man spørre: Er den store massen av folk her i landet stokk dum som ikke godtar denne politiske svadaen vi blir servert daglig? Eller er det politikerne som er på bærtur?

Hva om det er slik at folk allerede skjønner hvor livsfjernt dette er, og gir blaffen i politikerne? Ikke bare det. Noen blir kanskje så eitrende forbannet at de i samme slengen lemper alt som har med klima og global oppvarming i å gjøre i bøtta?

Trøsten er: Om partiet Venstre, eller hele regjeringen for den saks skyld, skulle forsvinne inn i glemselen, er ingen stor skade skjedd. Det vil alltid dukke opp nye politikere. Fugl Føniks har en egen evne til å reise seg av asken etter det bestående. Håpet vårt får da være at de tar alt dette tøvet sitt med seg i fallet.

En trenger ikke mase mer på folk om dette. De har svart allerede. Det ser man i siste meningsmåling.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger