Så lenge jeg kan minnes har jeg betraktet de vestlandske bønder som nøysomme og jordnære, der de gjennom århundrene har strevet på sine små og brattlendte bruk utmed storhavet.

Derfor er det vanskelig å fatte at den blåblå regjeringen har klart å finne, ikke bare en, men hele to, som kunne egne seg som landbrukets minister, med de idealer de blåblå forfekter: bondekannibalismen satt i system.

Landbruksminister Jon Georg Dale er etter mitt bondevett grepet av det man kan betegne som storgardsgalskap, en uhyre skummel lidelse i et land som Norge.

Med den siste landbruksmeldinga forsterkes den blåblå kursen ytterligere; de sentrale strøk med store gårder får det meste av inntektsøkningen på bekostning av mer tungdrevne bruk. Den største pengestrømmen går til bruk på 300 dekar og oppover, og disse er det langt imellom i dalstrøkene, ved fjordene våre og i Nord-Norge.

Ministeren vil dessuten at Stortinget skal se bort fra flertallets erklærte målsetting om 15 % økologisk matproduksjon, fordi denne synes ham med ett uoppnåelig! Og grunnen har de blåblå selv beredt: Lite og intet er gjort for å fremme denne fremtidsrettede og klimavennlige produksjonen – som i tillegg kunne gitt oss en langt bedre husdyrvelferd.

Når stortingsflertallet for lengst har besluttet at vi skal ha matproduksjon over hele landet – og følgelig bruke nasjonens egne grovfòrarealer og beiteområder – kan det vel knapt bli et flertall for denne destruktive politikken, men etter mitt skjønn ville det vært mer redelig av de blåblå å fortelle befolkningen at regjeringen ønsker en større avhengighet av fôrimport og reduserte tollmurer på mat. Og at hensynet til egen matberedskap følgelig må nedtones på det markedsliberalistiske alter.

Kannibalenes høvding forsøker å forfekte at bøndene må ”spise hverandre” for å tjene penger, men Dale underslår at de gjenværende matprodusenter aldri kan få nedbetalt gården, at man er prisgitt en fortsatt kraftfôrimport og at store deler av sommeren må brukes på å sanke fôr hos de nedlagte naboer – til en raskt stigende dieselpris.