iBevegelse!

«Litt kan bety alt!»

«Snøen daler ned ute og jeg har pakket bort siste esken med julepynt. Et nytt år fylt med muligheter ligger klart.»

  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

meninger

Jeg blir så inspirert av å lese og høre hva folk har lyst å gjøre. Det ligger en forventning og en kraft i det å fortelle hvilken målsetting man har satt seg. Når du vet hvor du skal, blir stegene du skal ta lettere å gå. Når det gjelder fysisk aktivitet og trening er det å sette seg egne mål en viktig nøkkel for å lykkes!

Jeg skal!

Det er kraft i de to ordene «jeg skal!» Ikke noe jeg burde, skulle ønske, men ett bestemt «jeg skal!» Hva skal du gjøre i 2017? Har du bestemt deg, så skriv det ned. Skriv også ned hva du skal gjøre for å nå målet ditt. Det målet du setter deg må være målbart, utfordrende og litt å strekke seg etter. Min anbefaling er at du lager deg et realistisk mål. Om målet ditt er for ambisiøst er det lett å bli frustrert og gi opp. Å starte med å gjøre små endringer er viktig. Fordi litt kan faktisk bety alt. Har du for eksempel ikke trent på en stund, kan det kortsiktige målet være å gå 30 minutter per dag. Neste steg kan være å gå litt lenger, litt fortere eller utfordre deg selv med å finne en bakke du må jobbe litt for å komme til toppen på? Et langsiktig og mer utfordrende mål kan være å delta på et mosjonsløp. Jeg anbefaler deg å være fysisk aktiv minst to ganger uken, i tillegg til å være hverdagsaktiv. En gang i uken er vedlikehold av den formen du har, men øker du til to ganger i uken vil du bidra til å forbedre din fysiske form.

Ingenting kommer av seg selv!

Å ville gjøre endringer krever mer enn bare et ønske, det krever også hardt arbeid. Skal du få til en endring må du være villig til å sette realistiske mål, ha et fornuftig tidsperspektiv og ta aktive grep. Kanskje må du be om hjelp fra kvalifiserte fagpersoner. Uansett hva du har satt som mål eller setter som mål, er min anbefaling at du tar utgangspunkt i deg selv. Det er lett å bli dratt med av andres ambisjoner og drømmer, men de passer kanskje ikke for deg og hvordan du lever ditt liv. Å gjøre endringer handler om vilje til å ta grep og legge ned en stor egeninnsats. Det å endre adferd og vaner tar tid, og endringene vil komme dersom du jobber målrettet.

Struktur

Planlegging av aktivitet er etter min mening en viktig faktor i en travel hverdag. Vær smart å legge til rette for deg selv slik at du får til å gjennomføre det du vil. Skal du trene før jobb eller rett etter, så sett treningsbagen klar kvelden før, slik at det ikke må gjøres på en travel morgenkvist. Lag deg treningsavtaler med deg selv eller en god venn. Disse avtalene er dine” viktigste” avtaler med deg selv og våg og sett noen absolutte tidspunkter for trening. Det gjør det mer forpliktende å trene og lettere og gjennomføre. Jeg har aldri angret på de aktivitetsøktene jeg har utført, men jeg har vært irritert på meg selv når jeg har latt være å gjøre det som var planlagt.

Trening med mening!

Stadig flere tar grep om en aktivere hverdag for å fremme god helse, og vender seg bort fra prestajsonsjaget rundt trening. Exercise is medicine eller trening for å ta vare på og fremme god helse, har klatret opp på syvende plass over de ti mest fremtredende trendene innen trening. Dette er en svært positiv endring sett fra mitt perspektiv. Å endre vaner og livsstil tar tid, så husk å være tålmodig og jobb målrettet. Våg å heie på deg selv og sett ordene ut i handling. Gled deg over de stegene du tar mot ditt mål, og husk at selv den lengste reisen starter med det første steget.

Lag 2017 til ditt år og husk at litt kan bety alt!