Kommentaren

«Det går seg nok til, eller….?»

Da støvet hadde lagt seg etter Brexit-avstemningen og valget i USA, slo vi oss til ro med at det nok ikke ville bli så ille som alle fryktet. Men så kom 2017. Hvis du trodde mørketida var over - tro om igjen!
meninger

Trump begynte å vise statsmannstakter det øyeblikket han ble valgt, og den britiske økonomien så ut til å være upåvirket av bruddet. Alt tegnet til å gå på skinner. Iallfall sammenlignet med apokalypsen alle hadde spådd. De første signalene for nyåret varsler imidlertid betydelig fare.

Fra universitetshold i Storbritannia kommer de første rapportene om effektene Brexit har hatt, og selv fra de mest attraktive studiestedene spås det krise. Professor Catherine Barnard fra University of Cambridge melder om 14 prosent nedgang i antall studenter fra EU-land.

En spørreundersøkelse blant dem som valgte å ikke søke i Storbritannia viser at det hyppigst brukte argumentet var «anti-immigrasjonsstemningen» som hvilte over landet, ifølge BBC. Barnard advarer mot at de mest talentfulle matematikerne fra Ungarn, Polen og Romania fremover vil ende opp med å studere andre steder.

På sett og vis kan man hevde at Brexit allerede har begynt å skape jobber. Oxford University har i alle fall blitt nødt til å utpeke sin egen Brexit-strateg. Universitetet er i dag ranket som verdens fremste. På 70-tallet var ikke statusen til universitetet i nærheten av å være like bra.

Professor Buchan ved Oxford mener at forbedringen kom som følge av EU og dets tette europeiske nettverk og internasjonale partnerskap. Han mener universitetet har noe han kaller et «Manchester United-problem». «Et lag med internasjonale ambisjoner ønsker ikke å begrense tilgangen på talenter til bare å være de lokale». Her gjelder samme prinsipp i fotball som i forskning.

Hvordan de økonomiske utslagene av Brexit blir, diskuteres fortsatt. Mark Carney, som er direktør i Bank of England, mener de har redusert sjansen for katastrofe ved økonomisk ustabilitet, men advarer overfor The Guardian mot at tempoet for overgangen til uavhengighet avgjør hvor vellykket det blir. Problemet er at EU ikke kommer til å gjøre bruddet lett ved å la britene bestemme farten. Til det er hevnlysten for stor.

Storbritannia går inn I en fase med mye prøving og feiling, det er helt sikkert. Carney tør ikke spå hvor de ender opp. Som en europeisk flyktning ved navn Albert Einstein en gang uttalte: «Hvis vi visste hva vi gjorde, ville det ikke blitt kalt forskning».

Så over til Trump. For fem måneder siden besluttet valgkamp-teamet hans at de mildt sagt ville pressekonferansene han var kjent for måtte opphøre. 11. januar vendte de tilbake med et smell.

Forrige gang han holdt en slik pressekonferanse, manet Trump Russland om å spore opp Clintons slettede eposter. I mellomtiden har han brukt masse energi på å hevde at den russiske hackingen var oppdiktet, hvor han blant annet kalte Hillary en «vits», som påsto noe så dumt.

På Twitter latterliggjorde han FBI så sent som 4. januar ved å si: ««Intelligence» (skrevet i anførselstegn)-brifingen av den såkalte «russiske hackingen» ble utsatt til fredag. Kanskje for å få tid til å bygge en sak. Veldig rart.».

På pressekonferansen 11. januar innrømmet han imidlertid at det likevel kunne være russerne som sto bak, noe FBI og CIA har hevdet helt siden juli. Han gikk imidlertid til angrep på de samme organisasjonene denne uka ved å tvitre: “De skulle aldri ha tillatt oppdiktede nyheter å lekke ut i det offentlige”, med referanse til de påståtte opptakene russerne hevder å ha av prostituerte og Donald Trump, som urinerer på senga Obama hadde ligget på.

Trump har ikke engang flyttet inn i Det hvite hus før problemene tårner seg opp. Hvis det er noen som helst sannhet i det pressen har begynt å kalle «Watersportsgate», vil dette bli den mest ydmykende presidentepisoden i amerikansk historie.

Trump virker allerede som en desperat mann ute av kontroll, der han nektet å svare CNN og kalte TV-kanalen «en forferdelig organisasjon» med «oppdiktede nyheter». Trump var for øvrig mannen som i over ett år kjørte kampanje for å få se fødselsattesten til Barack Obama, som selvsagt viste at Trumps påstander om at han var født utenlands bare var svada.

CNN-reporter Jim Acosta fikk etter onsdagens pressekonferanse beskjed om at han ville bli bannlyst fra fremtidige pressekonferanser, hvis han diskuterte mer med presidenten. Også Buzzfeed ble skjelt ut for å være «uærlige».

Det er kanskje morsomt å lese om hvordan Trump ter seg, men det triste oppi det hele er tanken på at det er denne mannen som vil styre den største stormakten i verden i neste fireårsperiode. En mann som ikke stoler på etterretningsarbeidet til FBI og CIA, og som mener at størstedelen av pressen bør stoppes. Deprimerende å tenke på hvordan det kan slå ut.

Trump understreket for øvrig sin diktatorstil ved å ville fortsette å ha eierskap i sine businesser også i presidentperioden. Professor Richard Painter, som var president George W. Bush sin fremste etikkadvokat uttalte at «det rett og slett er brudd på loven».

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger