Kommentaren

«Mack vant medieslaget, men tapte krigen»

Foruten TIL og Arthur Arntzen, finnes det ikke noen klarere nordnorsk merkevare enn Mack. Når Rema nå ikke vil ha merkevaren med i sitt vareutvalg, blir resultatet masseoppsigelser.
meninger

Fredag klokka 10.00 ble det klart hva det fryktede utslaget av Rema-konflikten ville bli.

Administrerende direktør i Macks Ølbryggeri AS, Harald Bredrup, kan bekrefte kraftige reduksjoner i antall ansatte: «Vi ender opp med å kutte 30 årsverk, eller cirka 25 prosent, av de 124 årsverkene vi har i dag».

Les også: Dramatisk mange mister jobben i Mack etter Rema-konflikt.

Kuttene vil fordele seg på både salgsavdeling, administrasjon og produksjon, men over halvparten av årsverkene forsvinner ved produksjonslokalene i Nordkjosbotn.

For lokalsamfunnet i Nordkjosbotn er dette dramatisk. Hvordan alle som må gå skal finne seg nye jobber, er ikke så lett å se. Belastningen på dem som er igjen blir også vesentlig større.

Dette er en mørk dag, ikke bare for Macks ansatte, men for hele Nord-Norge.

«Grunnen er det store inntektstapet vi forventer som følge av en manglende avtale med Rema 1000. Vi kommer til å miste et betydelig salgsvolum på grunn av dette», sier Bredrup.

Selv om Mack skulle inngå en begrenset Rema-avtale, vil det forventede inntektstapet være stort. Coca-Cola-produksjonen vil i tillegg rammes, og det er dermed ikke lenger grunnlag for å kjøre med to skift i produksjonen.

Mack understreket at Rema-endringene er hele grunnen til oppsigelsene, det ville ikke ha blitt noen færre ansatte som følge av den planlagte effektiviseringen alene.

Dette er en mørk dag, ikke bare for Macks ansatte, men for hele Nord-Norge. Det er også en ekkel påminnelse om hvilke markedssituasjoner vi er i ferd med å komme i, hvor internasjonale aktører, i dette tilfellet Carlsberg, får presset ut de nasjonale, selv innen et marked som bare består av nordmenn.

Mack har vært flinke til å håndtere saken i media, men utfallet vitner om at selv om de vant slaget om medias sympati, tapte de til syvende og sist krigen.

2017 har begynt særdeles dårlig for Nord-Norges del.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger