Vi har ikke gjort noe nytt nasjonalt med helsestasjonene siden de ble innført i 1970-årene. Nå er det på tide å satse på er mer helhetlig helsetilbud, og bidra til at flere yrkesgrupper får plass i en ny og utvidet helsestasjon.

Arbeiderpartiet mener det neste store helseløftet i Norge må handle om barn og unges psykiske helse. God psykisk helse er nødvendig for å leve gode liv, og vi vet at det påvirker gjennomføring på videregående og fremtidig arbeidsevne. Slik koster både samfunnet og enkeltmennesket dyrt. I arbeidet for barn og unge må vi i større grad se hele livsløpet, generasjonsperspektivet, og familien med nettverk og ressurser under ett.

Familier i Norge i dag er ulike i sammensetning og har ulike, mangfoldige og sammensatte behov når de kommer i en situasjon der de trenger hjelp. Felles for de aller fleste familier er likevel at voksne må ha det bra for at barn skal ha det bra. Det er derfor et stort behov for mer helhetlige tjenester som ser hele familien.

Det fremmet jeg og Arbeiderpartiets helsefraksjon et forslag om til Stortinget i desember. Vi trenger kommunale lavterskel helsetilbud for familier som er tverrfaglige og lett tilgjengelige, med mulighet for drop in. Det finnes flere kommuner som lykkes med dette i dag, og vi ser at det faktisk fungerer. Korte ventetider, ingen henvisningsplikt og gratis behandling gjør at flere får hjelp.

Det er et viktig prinsipp for Arbeiderpartiet at alle skal ha tilgang på likeverdige helsetjenester uavhengig av hvor man bor. Det må finnes rom til å finne gode lokale løsninger på hvordan man best skaper et lavterskel hjelpetilbud, men det er også viktig at staten støtter opp med midler for å sikre at et slikt tilbud blir tilgjengelig i alle kommuner.

Derfor foreslår vi å gi 100 millioner kroner til dette. Fellesskapet må stille opp for de barna og familiene som trenger mer støtte ved å gjøre det lettere å få hjelp tidlig.

Det er ingen hemmelighet for noen at regjeringen bruker rekordmye penger – det er første gang det hentes penger ut av oljefondet og ikke bare brukes av avkastningen. Det er penger ment for fremtidige generasjoner. Da er det ekstra skuffende at man ikke investerer i framtida, gjennom å investere i barn og unges helse.

Vi trenger et løft, og da må vi samarbeide med kommunene om å få på plass gode tjenester, ikke gi kommunene så stramme budsjetter at det blir vanskelig å satse på nye ting.

Arbeiderpartiets økonomiske opplegg for kommunene, sammen med det vi legger inn i helsebudsjettet, viser at vi tar denne utfordringen på alvor – vi er villig til å investere i barn og unges psykiske helse.