Den forrige regjeringen (Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV) innførte ordningen med ett hovedopptak hvert år for barnehagene. Som en konsekvens av dette har kun barn som var født innen 31. August hatt rett til barnehageplass.

Barn født etter det var det opp til hver enkelt kommune å tilrettelegge barnehageplass. Det er altså kommunene som i dag har ansvar for å oppfylle retten til barnehageplass.

Allerede ved det første statsbudsjettet (2015) bevilget regjeringen med Fremskrittspartiet i spissen penger til hele 3.400 nye barnehageplasser rundt om i landet. Målet med dette var å sikre en plass også for barn som ikke har krav på det etter dagens regelverk. Barna som er født senere enn oktober risikerer i dag nemlig å ikke få barnehageplass ut fra kommunens økonomi og styring før de i verste fall er nærmere to år.

Regjeringen har nå sendt ut en høring med et forslag om å utvide denne retten for å gjelde barn født til og med november. Om det skjer avgjøres av Stortinget i løpet av våren. Om det skjer vil det kunne føre til en enklere hverdag for folk flest, og gjøre at de aller fleste ettåringer kan få rett til barnehageplass det året de fyller ett år.

Vi i Frp ønsker et mer fleksibelt barnehageopptak, hvor målet er at alle ettåringer som trenger det, skal kunne få en plass.

Frps mål vil fortsatt være løpende barnehageopptak gjennom hele året. Dette er noe vi tok initiativet til i barnehageforliket for over ti år siden, da de rød/grønne i praksis lot staten bestemme når det passer seg å få barn i Norge, altså før september.

Dette er noe vi fortsatt vil jobbe for. Nettopp fordi vi ønsker at folk flest får muligheten til å velge og tenke selv. Mennesker foran systemet.