iBevegelse

«Jakten på skiglede og et spretthopp!»

Noen har gåklubb, løpeklubb, strikke- og syklubb og jeg har Mandagsklubben min.

Hilde Anita Sandvoll  Foto: Tom Benjaminsen

meninger

Klubbmøtene er som navnet sier; hver mandag, da pakkes sekken og skiene og på menyen står det en topptur. Gleden ved å være ute har jeg tatt med meg fra min barndom og oppvekst, for det hele startet med skilek i nabolaget og et spretthopp.

Vinterstid da jeg gikk på barneskolen var det om å gjøre å komme seg hjem kjappest mulig, finne fram skiene og ta med spaden. Avtalene var lagt i friminuttene på skolen. Alle ungene i nabolaget møttes i bakken nedfor huset vårt for å hoppe på ski.

Det var viktig å bygge et passe stort spretthopp, akkurat så høyt at vi våget å ta i på hoppkanten. Bestekompisen min var en dyktig skihopper og han var den som oftest landet lengst ned i bakken.

Jeg skal ikke påberope meg at jeg hadde teknikk som Johann Forfang eller nedslag som Bjørn Wirkola. Flakset nok mer som en liten kråke nedover og landet litt nedenfor kulen, noe uryddig i nedslaget, men hadde det utrolig moro.

I dag vet jeg ikke om det bygges spretthopp lenger, jeg har ikke funnet noen. Si fra om du skulle ramle over et!

Vi har mye vintervær og for å få en god turopplevelse, må vi kle oss riktig. Gode uteklær er viktig for å få en positiv opplevelse med all uteaktivitet. Mitt tips er at du kler deg etter forholdene og hvilken aktivitet du skal gjøre.

Det er bedre å bruke flere tynnere lag med klær enn to tykke. Ull har flere gode egenskaper ved at det varmer og holder på varme selv om det er fuktig.

Ha alltid med deg skift når du drar på lengre turer, slik at du kan skifte til tørt tøy. Vind og vanntettplagg hører også med. I sekken hører også matpakke, varm og kald drikke med. Skal du på skitur, så tilpass turen du tar ut fra din fysiske form, og fjellvettreglene er alltid kjekt å huske på.

LES OGSÅ: «Hildes fire grep for en helsefremmende hverdag»

Vinteren har gitt oss store mengder snø og flotte skiforhold i fjellet. I tillegg finnes det flotte preparerte løypenett rundt omkring. Onsdagsrenn og skilek for barn og unge har lagt til rette for økt aktivitet utendørs, og det er kjekt å se at det har en stor oppslutning.

Skigåing er fortsatt vår nasjonalsport, men nå ser det ut som om det er supermosjonistene og langdistanseløp som regjerer og mosjonistene faller fra.

Skiglede har et mangfold, så husk at du ikke må gå milevis på ski eller klatre til topps på alle fjell for at det skal være gøy å være ut på ski. Nå står påsken snart for tur og jeg håper at mange finner veien ut og bruker påsken til å være aktiv utendørs.

Jeg har vært så heldig å vokse opp med foreldre som satte stor pris på å tilbringe tid ute i naturen med oss unger. Om vinteren var det søndagsturer på ski som var ukens sosiale høydepunkt.

Pappa syntes det var stas å ha hele familien med på ski. Påsken var intet unntak, en høytid hvor det var mye fysisk aktivitet for små og store.

Skiturer i fjellet med bygging av snøborg, isfiske, fyring av bål og utendørsaktiviteter hele dagen. Min oppfordring er følgende: Om du er født med ski på beina eller ikke, har du nå en fabelaktig mulighet til å utforske dine skiferdigheter eller forbedre dem.

Pakk sekken, finn fram Kvikklunsj, appelsin, matpakken og en termos med kakao og bli med ut og nyt fine vinterdager. Kanskje dukker det opp et spretthopp i nærheten som du kan teste!