Debatt

«Et forbud mot retusjert reklame på offentlig eide plasser»

Vi lever i et samfunn som stadig blir mer seksualisert, og kroppshysteriet blant unge kvinner har aldri vært så ekstremt som det er nå.

Benedicte Bjørnås, helseansvarlig, Ungdommens fylkesråd i Troms.  Foto: Privat

meninger

Ifølge folkehelseinstituttet lider i dag 50.000 norske jenter av spiseforstyrrelser. Dette er 50.000 av Norges ungdom som hindres i å ha et sunt kosthold på grunn av et evig ønske om å oppnå et uoppnåelig skjønnhetsideal som mote- og kosmetikkindustrien presser på dem daglig.

Det er likevel ikke bare unge kvinner som utsettes for presset fra retusjert reklame, dette rammer også unge menn i aller høyeste grad.

Jenter og gutter omringes hver dag av retusjerte kropper. Moteindustrien bruker retusjerings- og redigeringsprogrammer hvor de endrer modellens utseende – ofte til det ugjenkjennelige.

Ting de endrer på kan være å viske ut urenheter i huden, slanke modellen, øke størrelsen på bryst og hofter, modellen sminkes digitalt, og mye mer.

Ungdommens Fylkesting i Troms vedtok ved forrige ting at all retusjert reklame som stilles ut på offentligeide plasser bør forbys. Ungdommer bør lett kunne bli minnet på at den «perfekte» kroppen de ser bilde av på plakater ikke er ekte vare, og derfor vil merking av retusjert reklame kunne være en midlertidig løsning.

Ungdommens Fylkesråd ønsker et større fokus på å bedre tromsungdommens psykiske helse, og ser på et forbud mot retusjert reklame på offentligeide plasser som en god plass å starte!