Debatt

«La elevene beholde revyen»

Fra fjorårets revy  Foto: Daniel Lilleeng

meninger

Polarshow er Tromsøs eldste ungdomsskolerevy og har i alle år blitt fremført i den gamle gymsalen på Sommerlyst. Revyen, som har premiere uka etter påske, er et tradisjonsrikt og populært arrangement, som har blitt arrangert, fremført og satt sammen av elevene ved Sommerlyst ungdomsskole i samarbeid med ledelsen på skolen, samt en rekke eldre instruktører som tidligere har deltatt på en revy.

I fjor ble nye Sommerlyst skole ferdigbygd, og elevene har dermed flyttet over til den nye skolen. Med seg tar de med den tradisjonsrike revyen, dette byr på nye utfordringer for revyen. Dette mener vi har blitt håndtert på en lite heldig måte av den nye ledelsen på skolen.

Da tidligere rektor ved skolen Rolf-Øistein Barmann Jensen gikk av i månedsskiftet desember-januar, ble fagleder Kirsten Simonsen innsatt som midlertidig rektor. Etter dette har Maria Holst tatt over som ny rektor, flere endringer og bestemmelser som omhandler revyen er gjort på kort tid.

Ledelsen har bestemt at forestillingen skal avholdes i amfiet på skolen, ikke i gymsalen slik som det var planlagt og tilrettelagt for. Det foreligger planer og tegninger for at revyen skal kunne gjennomføres i gymsalen, med alt fra konseptgang til bandets plasseringer. Skolen begrunner dette med at revyen vil gjøre unødvendig slitasje på gymsalen, samt at kulturuka, som avholdes samtidig for elever som ikke velger å delta på revyen, skal kunne bruke gymsalen til aktiviteter.

Revyen kommer så absolutt ikke til å gjøre slitasje på gymsalen! Gymsalen er nemlig spesialdesignet for at det skal kunne avholdes revy der. Tidligere år har revyen lagt ut beskyttende gulvbelegg for å unngå slitasje i gulvet. I tillegg er det satt opp store nok strømuttak som en revy trenger. Gymsalen ble tegnet slik at nødvendig teknisk utstyr skal kunne henge fra taket, og vi har fått utdelt egne lagerrom der inne som er forbeholdt utstyr eid av revyen.

Ulempene ved å benytte seg av amfiet, er at det er mindre kapasitet til tilskuere – de må sitte i en trapp og ikke på stoler. De blir i tillegg sittende med publikum rett foran foten sin, så en behagelig sittestilling kan ikke forventes med dette oppsettet. Dette mener vi blir for useriøst, det er et stort skritt bakover for Polarshow.

I tillegg blir ikke forestillingen avholdt på en scene, men på et gulv. Noe som har skilt ut polarshow fra de andre skolerevyene, har vært deres ikoniske halvsirkelformede store scene. Dette blir dessverre ikke mulig med den nye løsningen som ledelsen på skolen har bestemt. Det blir også en stor utfordring å skulle gjøre rommet lystett.

Den andre store endringen som er gjort er at kommunens tekniske avdeling, Audiator, har fått tillatelse til å levere og sette opp alt av teknisk utstyr. Et av kjennetegnene til Polarshow har vært at revyen har blitt satt opp av kun elever og instruktører, ikke av noen andre. Dette vil gjøre at en stor del av revyens medlemmer vil gå arbeidsledige gjennom hele påska, ettersom det er Audiator som vil sette opp alt av teknisk.

Det har i gjennomsnitt vært rundt 180 elever som har deltatt på revyen. Det er den store sosiale begivenheten på skolen. Elever møter opp på skolen hver dag i to uker for å jobbe sammen for å skape en fantastisk forestilling, samt bli kjent med nye mennesker og være sosiale. Vi mener på grunnlag av dette at det er utrolig dårlig gjort av skolen å bestemme at elevene ikke skal få jobbe selv. Dette ødelegger noe av sjelen i revyen.

Vi mener at skolen ikke har gitt elevene den samme muligheten til å få nyttig erfaring som vi fikk da vi var elever på Sommerlyst. Skolen har gjort alle disse avgjørelsene uten å ha hørt på elevenes meninger og innspill. Likevel skriver skolen på sine nettsider at disse bestemmelsene er gjort i enighet mellom revyen og skoleledelsen.

Vi tror at du kan spørre en hvilken som helst deltaker på Polarshow om de er enige i disse avgjørelsene, og fått samme svar fra alle: Nemlig nei! Det skjærer i våre revyhjerter t vår favorittrevy har mistet sin identitet som en revy laget av elevene. Samtidig føler vi med de mange elevene som har gledet seg til Polarshow lenge, men likevel har blitt undertrykt av skolen.

Hver gang lederne for revyen har prøvd å åpne for en diskusjon om disse avgjørelsene, har skolen ignorert deres meninger, og truet med å avlyse årets revy. Er dette riktig innstilling fra skolen sin side? Vi håper at dette innlegget vekker fram følelser hos folk, skolerevyene er tross alt en sterk del av kulturlivet i Tromsø.

Selv om mange gale avgjørelser er gjort, vet vi likevel at elevene vil gjøre det beste ut av det. De kommer til å levere en kanonbra revy med masse god humor og underholdning. Derfor vil vi anbefale på det sterkeste å ta en tur innom nye sommerlyst å se forestillingen! Vel møtt!