Alta er blant Norges skutertetteste kommuner, og også der går debatten om skuterkjøring, politiet og lovverket. Sjefredaktør Rolf Edmund Lund maner til fornuft - og at skuterkjørere følger lover og regler når de drar ut til fjells i tirsdagens leder i egen avis.

Vi har merket oss debatten om kontrollvirksomheten, der både politi og SNO får så hjelmen passer.

Selvfølgelig skal det være mulig å diskutere regelverk, prioritering og håndtering, det er like vanlig og selvfølgelig som appelsinbåter i påsken, men det må være en grunnleggende respekt for at offentlige tjenestemenn er satt til å gjøre en jobb.

Uansett om man er uenig i lovverket, strafferammer og det faktum at tusenlapper i bøter og forelegg gjør et surt innhogg i budsjettet, bør skyldfordelingen være opplagt.

Glemmer man å hekte på seg sikkerhetsbeltet, blir det et selvforskyld forelegg, selv om du kjørte ansvarlig uten andre biler i sikte. Glemmer du hjelm for deg og dine blir det dyrt.

Da bør den selvkritiske erkjennelsen dukke opp først, spesielt når det er barn involvert, så er det fullt mulig å jobbe engasjert og systematisk for et mer liberalt lovverk for motorferdsel i utmark, som at det skal være mulig å campe ved et vann uten å sitte i stim.

Tilstedeværelse er utvilsomt forebyggende, det samme er en bot som svir.

Når bøtenivået sammenlignes med andre forbrytelser handler det om en naturlig rettferdighetsfølelse, men det kan altså tenkes at det er andre forbrytelser som blir tatt for lett på i samfunnet.

Det er verken SNO eller Reinpolitiet som regulerer bøter for voldsdømte. Her er det domstolene som har ansvaret, basert på hva vår lovgivende forsamling har vedtatt.

Først og fremst bør imidlertid drivkraften for å opptre skikkelig være en helt annen. Opptakten til påske har nemlig vært skremmende, med en rekke uhell med snøscooter i Finnmark.

I ett tilfelle endte det fatalt, noe som sier oss at absolutt alle bør vise nødvendig varsomhet og ydmykhet på scootersetet. For seg selv og andre. Det som er moro og bekymringsløst i nuet, kan raskt bli trist og brutalt for veldig mange mennesker.

Dernest handler det om hvilke holdninger vi kommuniserer, ikke minst til barn og ungdom. Det innebærer blant annet at vi er stolte når barn og unge bruker sikkerhetsutstyr, kjører forsvarlig gjennom hyttefeltet, tar hensyn til natur og andre, samt styrer unna de hengene som kneiser i bratta. Da er vi stolte, fordi disse unge menneskene betyr så uendelig mye for oss.