Debatt

«VG si opning av spaltene for nynorsk bør inspirere fleire aviser til å gjere det same»

Illustrasjonsbilde  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

meninger

Avisa «Verdens Gang» opna 10. mars for første gong for eit redaksjonelt innlegg på nynorsk, først på nettstaden sin og dagen etter i papiravisa. Dette er eit gledelig brot med avisa sitt forbod mot å publisere redaksjonelle saker på nynorsk, og ansvarlig redaktør Gard Steiro seier at det har skjedd ei oppmjuking av reglane for bruk av nynorsk i avisa.

Det er no tolv år sia Noregs Mållag sette i gong kampanjen «Slepp nynorsken til i Dagbladet og VG».

I dag har nynorsken eit rimelig stort rom i landsdekkande aviser som Klassekampen, Nationen og Vårt Land, men i Dagbladet og Aftenposten eksisterer det framleis eit nynorskforbod.

Det er utrulig at eit av dei to offisielle språka i Noreg har vore og er forbode å bruke i aviser med statsstøtte, og det er derfor gledelig at VG no opnar auga og slepp nynorsken til i avisspaltene. Vi håper at andre aviser også vil sjå at dette er eit positivt språkslepp.

Her har også region- og lokalavisene i nord eit stort ansvar. Det nynorske avisspråket tar i mykje større grad enn bokmålet vare på det nordnorske språkuttrykket. Nynorsk er det einaste skriftspråket som kan yte full rettferd til nordnorsk språk i skrift. Dessutan er det berre rett og rimelig at journalistar og andre skrivande som til daglig brukar nynorsk, får sleppe til med sitt språk i avisene.

Det finst heldigvis region- og lokalaviser i nord som slepp til nynorsk i avisspaltene, nokon i meir grad enn andre. Det er å håpe at stadig fleire avisredaksjonar aktivt opnar for eit nynorsk avisspråk som kan vere med på å feste det nordnorske språkbildet betre i avisspaltene.

VG si opning av spaltene for nynorsk bør inspirere fleire aviser til å gjere det same.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger