Med henvisning til intervjuet med Arne Luther i iTromsø vil jeg komme med noen betraktninger som deles av veldig mange i fjordstrøkene langs kysten vår.

I november/ desember sist høst hadde nestleder i Naturvernforbundet Silje Lundberg og medlem av Naturvernforbundets fiskeriutvalg Arne Luther, et innlegg i avisa i avisa som ga meg en klump i magen.

De kritiserte myndighetene ved fiskeridirektoratet for på nytt å ha tillatt snurpere å fiske fritt i fjordene våre, etter mange års beskyttende forbud.

Gudskjelov at Arne Luther og andre vil ta på seg oppgaven med å belyse det som skjer! For det som skjer i fjordene nå er ikke annet enn galskap. De som bor i Kaldfjorden har siste høst og vinter, på nytt kunne observere en armada med store og små snurpefartøyer i virksomhet i hele fjorden, så langt inn de kan komme.

De er på jakt etter sild – ja vel, men det skilles ikke på sild, torsk eller sei når nota trekkes. De lokale stammene av torsk og annen fisk som samler seg på matjakt rundt silda blir sopet opp i samme slengen, og etter flere ukers intenst fiske skjønner alle at dette ikke er bra. Denne «støvsugingen» av fjorden dreper ned store deler av de lokale bestandene som er med på å danne grunnlaget for fjordfiske og kystfiske.

At storrederne har slik makt at de får gjennomslag og tillatelse, – til å utøve et fiske som myndighetene bør forstå er ødeleggende for fjordmiljøene, er nesten ikke til å tro.

Tallene for bifangst som ble oppgitt i nevnte artikkel talte for seg, og burde få de ansvarlige i fiskeridirektoratet til øyeblikkelig å stoppe galskapen, og sørge for at det innføres et permanent forbud mot denne type fiske i fjordene våre!

Som et apropos er ei historie fra en gang på syttitallet hvor en lokal båt som kom hjem etter lofotfiske utpå ettervinteren, gjorde et kast langt inne på Kaldfjorden.

Fangsten var på mange titalls tonn med gytetorsk og skapte harme blant den øvrige befolkningen i fjorden som var redd for konsekvenser for bestanden. Det sies at fjorden, som på samisk visstnok betyr «den fiskerike fjord», aldri ble den samme igjen!

Det lille som har overlevd står nå i fare for å bli drept ned av effektive horder av sildesnurpere!

Har vår fiskeriminister bein nok i nesen til å skjære igjennom og stoppe galskapen, eller er det storrederne og andre skjulte krefter som bestemmer?