Tromsø kommune er for tida inne i en prosess der de har fokus på hva som kan/bør/må skje av utvikling i den delen av Nordbyen som befinner seg sør for brua, også benevnt som Skansenområdet. Dette området utgjør etter undertegnedes mening, og mange andres, vårt historiske gamlebyområde.

Gamlebyene, i Norge, som i Europa for øvrig, tilhører noe av det ypperste av vår nasjonale kulturarv. Å ivareta en nasjons kulturarv er etter min mening først og fremst det offentliges ansvar. Det er derfor Tromsø kommune må ta eierskap og lederskap hva angår ivaretagelse og utvikling av vår gamleby.

Tromsø kommunestyre har ved to tidligere anledninger, i 1976 og 2014, gjort vedtak om at Skansenområdet må/skal utvikles og ivaretas på en måte som er en gamleby verdig. Lite eller ingenting er så lang gjort for å sette disse vedtakene ut i livet. For politikken og politikernes troverdighet, er det selvsagt viktig at politiske vedtak blir fulgt opp i praktisk politikk.

I alle fall fire av de politiske partiene som er representert i dagens kommunestyre, har utvikling og ivaretagelse av gamlebyen i sine lokale partiprogrammer.

Gamlebyen er en gladsak og en ja-sak for kommunen, og jeg oppfordrer derfor alle partiene til å gå sammen om et vedtak i siste kommunestyremøte før sommerferien den 21 og 22 juni.

Jeg ønsker meg et vedtak som fastslår at kommunen ansetter en prosjektleder som får i oppgave å utarbeide en helhetlig plan for hvordan området kan ivaretas og utvikles. Dette arbeidet må selvsagt skje i nært samarbeid med områdets ulike gård og grunneiere.

I 2019 er det 225 år siden Tromsø fikk sin bystatus. Tenk for en flott bursdagsgave det hadde vært til byen, hvis arbeidet med å ivareta vår nasjonale kulturarv kunne få sin oppstart nettopp dette året.