Debatt

«Fritt brukervalg eller kommersialisering?»

omsorg  Foto: Kjell Rune Henriksen

meninger

Etter en lang og heftig debattkrig i media og ikke minst i kommunestyret angående avvikingen av nye tjenestekonsesjoner og fritt brukervalg, ønsker jeg å rette en stor takk til de modige politikerne som gjennomførte et viktig vedtak og valgkampløfte.

Denne debatten handler egentlig ikke om Privat Omsorg Nord eller Prima Omsorg, selv om det kan ha sett slikt ut i media. Debatten har handlet om noe mye større. Fellesskapets ansvar for velferdsstaten, og hva skattepengene skal gå til. Til det siste er kanskje ikke dette et stort problem i dag i Tromsø, men av erfaring ser vi dystert på fremtiden om ordningen får fortsette.

Derfor er jeg glad for at partiene på venstresiden gjorde dette tøffe valget. Daglig leder og eier av Privat Omsorg Nord skal selvfølgelig ikke settes i bås med ”de store gutta” som gjør big business av velferdstjenester og har kontoer i skatteparadis.

Disse kapitalistene leker ikke butikk, og de har helt andre motiv en kvalitet. Det vil være naivt av oss å ikke tro at disse står på trappene og venter på å slippe inn i sektoren og benytte seg av fritt brukervalg. Da blir fort små aktører som Privat Omsorg å forsvinne eller bli oppkjøpt.

I Fagforbundet mener vi at det finnes gode private krefter i samfunnet som ønsker å bidra, men disse blir fort borte i konkurranse med ikke fult så gode krefter, krefter som har helt andre formål enn å gi god kvalitet til brukerne. Vi ser at flere globale oppkjøpsfond kjøper opp de mindre aktørene.

Det er dessverre dette som kan skje når vi lar den usynlige hånd styre velferdssektoren. Er det en plass vi skal skjerme for markedet, må det være denne. Sektoren må ikke risikere å bli utsatt for et stort markedsstyrt spill, der det eneste som betyr noe er profitt.

Til slutt ønsker jeg å si at det er veldig beklagelig at flere medlemmer i Privat Omsorg Nord har valgt å melde seg ut fra Fagforbundet. Om jeg har gitt signaler på at medlemmer i privat sektor ikke bidrar til fellesskapet, eller at vi ikke kan hjelpe dere fordi dere jobber privat, må jeg beklage det på det sterkeste. Det har jeg aldri ment, og det er noe Fagforbundet overhodet ikke mener.

Alle medlemmer i Fagforbundet er like mye verdt, vi er like mye tilgjengelige og hjelper like mye medlemmer som er ansatt privat og offentlig. Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen, at de medlemmene fra Privat Omsorg som ønsker det, vil Fagforbundet jobbe knallhardt for at de skal få fortrinnsrett til stillinger i kommunen når brukerne går tilbake til den kommunale hjemmetjenesten i 2019. De ansattes kompetanse trenger kommunen!

Deres innsats til fellesskapet er det ingen som har betvilt, og jeg håper at dere forstår at dette ikke er en kamp mot dere som ansatte men en kamp om velferdsstatens fremtid der velferdstjenester ikke blir styrt av et oppkjøpsfond registrert i Cayman Island, eller andre kyniske velferdsprofitører.

Jeg mener at et overskuddet i velferdssektoren som er skattefinansiert, lite eller stort, ikke skal gå på bekostning av for eksempel de ansattes pensjon. For den jobben dere gjør skal anerkjennes og ha trygge rammer for dere som ansatte.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger