Debatt

«Dumskapens tid»

DUM?: iTromsø-spaltist og tidligere ordfører Herman Kristoffersen får kritikk av professor Kristoffer Rypdal. Foto: Tom Benjaminsen 

meninger

Den en gang røde Herman Kristoffersen stuper sist fredag inn fra sidelinja med sin frustrasjon over at livet hans er blitt et mareritt av forsakelse. Vi lever i forsakelsens tid, skriver Herman. Det er ikke lenger lov å leve det gode liv.

Stakkars Herman. Ikke fordi han ikke kan nyte fredagsdrammen uten å få dårlig samvittighet, men fordi han har maktet å bli så usigelig dum på sine gamle dager.

Han er ikke aleine. Det slår meg at stadig fler av dem jeg en gang så opp til i min egen generasjon blir stadig dummere. De av oss som har levd en stund husker karakteren Stutum alias revyforfatteren, filmforfatteren og skuespilleren Bjørn Sand. Han var fast innringer i Totto Osvolds programmer på radio fra 1972 til 1994, og «alle» synes han var ustyrtelig morsom fordi han tok den norske hverdagsidioten på kornet. Den gangen var det ikke populært å være idiot. Det er det nå.

Det ryktes at enkelte vil ha Herman tilbake som ordfører i Tromsø. Alderen er ingen hindring, bare se på den vitale fyren med hentehåret vi har fått som leder av de vestlige demokratiene. Med Herman i førersetet kan vi vente oss en lang rekke godsaker som vil lede oss ut av forsakelsens tristesse.

Vi trenger for eksempel ikke å øke bruken av kollektivtransport i Tromsø. Den statlige overføringen som følger med Tromsøpakken kan vi klare oss uten, og vi trenger flere privatbiler på veiene for å betale bompengene. Spesielt trenger vi flere dieselbiler, slik at vi kan plusse på litt ekstra nitrogenoksider og sotpartikler til svevestøvet vi puster inn sammen med sigarettrøyken som Herman vil ha tilbake til utestedene. Hvilke lidelser har vi ikke måttet utholde i de ti årene moralistene har nektet oss å puste inn røyken som andre puster ut?

FNs klimapanel er en ansamling akademiske bedrevitere som ikke har peiling på hva de driver med. Herman vet bedre. Se bare på den iskalde våren vi har hatt! At det har vært satt varmerekorder sørpå i samme periode avholder ikke Herman fra å fastslå at global oppvarming er en bløff. Er det da ingen som kan beskytte denne mannen mot seg selv? Jeg vet at samme spørsmål har vært stilt om Donald Trump. Forskjellen er at han (Trump altså) etter alle solemerker er født dum.

Oljevirksomheten skal vi ifølge Herman tviholde på, siden regjeringen planlegger å svi av 225 milliarder oljekroner neste år. Dette til tross for at Hermann og vi andre forsaker stadig mer! Forsakelse er altså innmari dyrt. Hermans forklaring på hvorfor forsakelse koster så mye er de høye subsidiene av elbilene. En liten hake ved den forklaringen er at disse subsidiene bare utgjør 4 milliarder, så hvor blir det av resten?

Det må være summen av biffen vi ikke spiser, alkoholen som vi ikke drikker, og røyken som vi ikke røyker.

Verden er ikke så vanskelig å forstå som noen vil ha det til.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger