Tromsøværingen

Derfor skal det lite til for at tromsøværingene blir fornøyd med sommeren

Ingen i hele verden er raskere på akutt-grilling og bedre på solnyting enn tromsøværinger.
meninger

Når det kommer til sol og sommer, kan man ikke kalle tromsøværingene for kravstore. Tidvis føles det som vi har 11 måneder vinter. Så når man først får et glimt av sola, gjelder det å nyte den mens man kan. Den er nemlig borte før du vet ordet av det.

En typisk tromsøværing takler det ved å si «det var bra at sommeren falt på en lørdag i år». Når snøen laver ned i juni, børster man den lett av jakka og utbryter tilforlatelig: «Ja ja, det va no ikkje så jævla mykkje mygg i dag».

Alle som driver med akuttberedskap bør ta en tur til Tromsø i månedene juni, juli eller august – også kalt «sommer». Her kan de lære hvordan man kan snu en hel by på hodet i løpet av en time.

Skulle sola finne på å titte fram, så går det av et slags kollektivt alarmsignal hos tromsøværinger. Vi slipper alt vi har i hendene og i løpet av 30 sekunder har vi laget en kriseplan. Vi vet hvem som fikser grill, hvem som fikser grillmat, hvem som har piknikpledd. Ingen er raskere på akutt-grilling og solnyting enn tromsøværinger.

Jeg ser for meg at akuttforberedelsene til grilling foregår omtrent som en panisk scene i en Hollywood-krigsfilm i sakte film der noen roper: «Vi har ikke tid å lete etter solkremen, Bernt-Ove, vi må komme oss ut med en eneste gang. Vi har ingen tid å miste!».

Det sjarmerende er jo at vi virkelig nyter sola til fulle når den først er her. Har vi sol i ei uke i strekk, så har vi jo hatt en knallsommer, og alle er fornøyde. Tromsøværingers hukommelse er en begrenset egenskap, som viskes ut proporsjonalt med antall soltimer.

Men mer sol enn det, takler vi heller ikke. Har vi hatt over 17 grader ei uke i strekk, bikker det over. Da råder det en kollektiv forvirring i byen. Vi er bare vant til å nyte sola i korte strekk av gangen. Regelen er som følger: Når det er sol, lar man alle plikter fare. Man dropper rydding og vasking av hus, fordi man må være ute. Skulle vi noen gang få sol en måned i strekk, så vil det se helt forferdelig ut hjemme hos folk.

Men, for å være realistisk, sol i en måned i strekk? Hehehehe. TIL vil vinne Champions League før dét skjer.