Debatt

«Lave stillingsbrøker er en direkte utnyttelse av helsepersonell»

Jeg er hjelpepleier, og jeg er utrolig stolt av yrket mitt og jobben vi hjelpepleiere gjør. Likevel skjemmes jeg så hardt over den lave stillingsprosenten min at jeg synes det er vanskelig å fortelle folk hvor stor stilling jeg har.

INNLEGGSFORFATTER: Katrine Boel Gregussen  Foto: Trond Sandnes

meninger

Alle som kjenner meg vet  at jeg jobber mye, og de fleste tror nok at det kommer av at jeg har full stilling. Det er en misforståelse. For selv om jeg måned etter måned jobber overtid, og i praksis kan jobbe så mye som jeg bare klarer, så har jeg bare 19,72 prosent fast stilling. Det utgjør 4 vakter i måneden. Fast. Hver måned. Det er ikke noe å klare seg på.

Jeg hadde høyere stilling  da jeg var 16 enn nå som jeg snart er 26. Det er flaut å si det høyt. Jeg føler virkelig ikke at jeg er der jeg skulle ønske jeg var i en alder av 25.

Jeg er flink i jobben min , og jeg er ikke redd for å si det. Jeg vet at jeg gjør det bedre enn hva stillingsprosenten min er verdt, men likevel står jeg fast. Jeg har ikke sett en eneste 100 prosentstilling i mitt yrke bli lyst ut i hjemkommunen min siden jeg tok fagbrevet i 2012. Og det kommer ikke av at det ikke trengs hjelpepleiere lengre, det kommer av en systematisk utnyttelse av helsepersonell.

Å jobbe ufrivillig deltid  er med på å skape utrygghet for framtida mi, det gjør meg avhengig av mannen min for å få et lite billån og det gjør at jeg må arbeide dobbelt så mye ubekvemstid som de med hel stilling. Og jeg er ikke alene. Nesten halvparten av alle kvinner i arbeid jobber deltid, de fleste ufrivillig. Etter at den sittende regjeringa kom til makta for 4 år siden har det blitt enklere å utnytte arbeidstakere på denne måten. Det er blitt åpnet opp for mer bruk av midlertidige stillinger og arbeidsmiljøloven er sterkt svekket.

Lave stillingsbrøker er  en direkte utnyttelse av helsepersonell. Det er med på å skape en vanskelig situasjon for både de ansatte og for pasientene som mottar helsehjelp. Jo flere som jobber deltid, jo flere ulike ansatte er det for pasientene å forholde seg til i ganske intime og sårbare situasjoner.

Med deltidsstilling blir livet  uforutsigbart og det er vanskeligere å planlegge framtida. Det er nesten umulig å ta opp lån og få egen bolig uten hjelp fra andre, og det krever mye å si ifra om urettferdighet på arbeidsplassen fordi det allerede kjempes hardt om de ekstravaktene som er tilgjengelige. Mange som jobber ufrivillig deltid i helsesektoren jobber på flere arbeidsplasser, noe som er med på å senke kvaliteten og kontinuiteten for pasientene.

SV ønsker at arbeidslivet  skal bygges rundt faste ansettelser, og at heltid skal være en rettighet og deltid en mulighet. Eldre og syke fortjener en helsesektor med høy kvalitet og de ansatte fortjener en trygg og sikker arbeidsplass. Det er på tide med forandring!

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger