«La homofile gi blod»

Min hjertesak er likestilling. Jeg vil at alle mennesker skal ha like muligheter i samfunnet uansett hvem de er. Alle skal ha frihet og trygghet til å være den de er og elske den de vil uten å bli diskriminert eller trakassert.

PÅ HØY TID: Katrine Boel Gregussen (SV) mener det er på høy tid homofile får lov å gi blod.  Foto: Trond Sandnes

meninger

Selv om vi lever i 2017 er det ennå sånn at noen grupper mennesker ikke blir møtt med samme aksept som andre. «Jævla homo» er fortsatt det mest brukte skjellsordet i norske skolegårder, folk er enda negative til at to menn holder hender og noen synes at det er helt greit å synes at homofili er frastøtende.

Vi er kommet langt i homokampen, men skammen som kommer av fordommer i samfunnet ødelegger for mange og koster flere liv. Forskning viser at de som forelsker seg i noen av samme kjønn er spesielt utsatt for psykiske problemer. Jeg er ikke i tvil om at noe av grunnen til at det er sånn nettopp kommer av at personer med seksuell orientering som ikke er heterofil fortsatt blir stigmatisert i samfunnet.

Jeg synes det er helt ufattelig at det i dag er sånn at homofile menn ikke får gi blod i norske blodbanker. I ei tid der det mangler så mange blodgivere at vi må importere blod fra andre land, så benytter vi oss ikke av blod som vi har tilgjengelig. En så teit lovbegrensning er med på å opprettholde en holdning om at homofile ikke er like gode som heterofile.

I SV er vi tydelige. Vi mener at homofile menn skal få være blodgivere på lik linje som resten av befolkningen. Lesbiske, homofile, bifile og transpersoner skal ha akkurat samme rettigheter og muligheter som mennesker med heterofil orientering har.

I tillegg vil vi jobbe for å bidra til mer åpenhet og kunnskap om kjønnsroller og seksuell orientering gjennom aktivt holdningsendrende arbeid i skoler og barnehager slik at alle barn kan vokse opp med trygghet og frihet til å ta sine egne valg. Det vil både gjøre det bedre for dem som er skeive og for dem som ikke er det.

Lovverket vårt må tilpasses hva slags virkelighet vi lever i. Det er på tide å vise at homofile er like gode – la de gi blod!