Kommentaren

«Løgn og idioti inn i valgkampen»

NRK og Faktisk.no har på hver sin måte forsøkt å få politikerne til å snakke sant. Det har bare gått sånn passe.

Å få hjelp fra den mest politisk inkompetente til å bestemme, ville være like fjernt som å be den mest «nedsnødde» supporteren på Alfheim om taktiske råd under en kamp.

meninger

Ingen skal påstå at media ikke jobber iherdig for å gjøre politikk spiselig for folk. TV-debattene har blitt så «snappy» at kandidatene må begrense seg til «one-linere». Alle mulige grep testes: Jonas Gahr Støre spiller lydmann i en sketsj. Erna Solberg knipses badende i en innsjø. Jan Bøhler (Ap) lager musikkvideo. Sandra Borch (Sp) tar sexy bilder for et magasin. Alt for å gjøre politikk spennende og få folk til å stemme. Men noen ganger bikker det alvorlig over og blir fjolleri.

Også iTromsø har tidvis plumpet uti platthetsdammen. For fire år tilbake tok vi en rekke politikere med på grilling, for liksom å «grille» politikerne, men endte opp med pludreintervjuer i stedet. En ikke spesielt godt knadd idé ble tværet ut i ukevis, uten annet resultat enn fordummende pjatt. Og vi er ikke de eneste.

NRK har i år valgt å teste en idé som regionsjef for Norsk olje og gass, Geir Seljeseth, mener «burde blitt lagt igjen på idémøtet». Onsdag 23. august inviterte NRK Sápmi og Avvir til samepolitisk debatt på Kulturhuset i Tromsø, hvor de i tillegg til diskusjonen lot åtte listetopper gå gjennom en løgndetektortest. I 2013 brukte NRK samme grep i programmet «Ærlig talt», hvor Bård Hoksrud (Frp) og Eskil Pedersen (Ap) var offer. Den gang som nå, har det skapt reaksjoner.

«Løgndetektorer brukes vel bare mot forbrytere, og i beste fall da. Nå skal NRK gjøre underholdning av dette. (…) Det er ikke alle ideer som er like gode når de møter virkeligheten», sier Seljeseth til Medier24. «En smule panisk og noe vanvittig», er hans karakteristikk på Facebook.

Den barnslige ideen Tramteatret hadde i TV-serien «Serum, Serum», om å finne ut: «hva skjer når folk blir nødt til å snakke sant?», blir altså forsøkt realisert, med politikere som prøvedukker. Muligens blir det en vinner blant seerne, men hvorvidt det gjør noen mer politisk bevisst, er en helt annen sak. Og gjør det ikke det, er og blir det en «PR-jippo».

Med fare for å bli stemplet som surmaget og bakstreversk, kan jeg på ingen måte se at slikt har noe i en valgkamp å gjøre. Er man så lite interessert i politikk at en trenger en fjolle-approach som dette for å gidde å følge med, er det bedre at man lar være.

Det er fint med engasjement, men ablegøyer som dette avler ingenting annet enn tøv og utvanning av budskapet. Jeg nekter å tro at noen ut fra et slikt idiotkonsept bestemmer seg for hva han eller hun skal stemme på valgdagen. Skulle det motsatte være tilfelle, så Gud hjelpe oss.

Å få hjelp fra den mest politisk inkompetente til å bestemme, ville være like fjernt som å be den mest «nedsnødde» supporteren på Alfheim om taktiske råd under en kamp.

Selv i USA har man ansett løgndetektor som for useriøst til at det har blitt brukt innen politikk på TV. Og det sier ikke så rent lite, når man tenker på hvor sinnssvakt uberegnelig og grenseløs siste presidentvalget ble. Trumps uttalelser blir uansett nøye gjennomgått i media, og mye tyder på at hvis man hadde testet ham, ville en løgndetektor fått så store utslag at den gikk seg varm og knelte.

For ikke mange ukene siden ble Faktisk.no opprettet, med mål om å etterprøve utspill i media, blant annet fra politikere. Sentrale maktpersoner gås fra tid til annen etter i sømmene, og hva er vel mer naturlig enn at de denne uken sjekket rosablogger Sophie Elises sannhetsgehalt. Teknisk sett oppfyller Sophie Elise for så vidt «makt»-kriteriet godt – gjennom sin blogg når hun ut til flere enn avisa på hjemstedet hennes, Harstad Tidende.

Samtidig står Faktisk.no, gjennom å gjøre dette, i fare for å bli akkurat et slikt supperåd som noen fryktet at de kom til å bli. Sophie Elise ble opprinnelig kjent gjennom bloggen sin, og alt politisk engasjement fra rosabloggerhold bør tiljubles.

Det betyr ikke at alle politiske uttalelser gjort av rosabloggere eller reality-deltakere fortjener like seriøs behandling som utspill fra Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Og hvilket sjokk var det ikke at Sophie Elise ble tatt i slumsing med fakta? Skup-prisjuryen noterer sikkert så det spruter.

Venter spent på de fremtidige avsløringene til Faktisk.no. Tar John Arne Riise feil med henhold til hvor mange landskamper Bjørnebye har? Er antallet damer Rune Rudberg hevder å ha ligget med i realiteten langt lavere? Her gjelder det å følge med når den viktige dommen faller.