Kommentaren

«Han Torgeir» blir vanskelig å unngå

meninger

Om de rødgrønne overtar regjeringskontorene etter valget er det én politiker fra Troms og Tromsø det ikke er mulig å unngå i diskusjonene om statsrådspostene.

Det er selvfølgelig SVs Torgeir Knag Fylkesnes det er snakk om. Den – relativt – unge SV-eren (42 år) har i løpet av sin første runde på Stortinget overbevist langt flere enn sine egne velgere om at han er en mann som kystbefolkningen kan sette sin lit til.

Langt inn i borgerligheten er det «han Torgeir» som har høyeste score blant velgerne når det kommer til fiskeripolitisk kompetanse, faglig integritet, gjennomføringskraft og stayerevne.

Når politiske tungvektere fra andre partier – med lang fartstid innenfor marin sektor – går ut med direkte støtte til Fylkesnes, er det ikke bare en støtte til ham - det er en uttalt mistillit til alle andre, inklusiv egne partifeller.

Dette legges merke til. Det går så å si ikke upåaktet hen når Arbeiderpartiets Arne Luther og tidligere sjef for Kystvakten, Senterparti-veteran Torstein Myhre, vil gi sine stemmer til Fylkesnes og SV.

Til tross for at Fylkesnes har vært en del av opposisjonen på Stortinget de siste fire årene, har han kunnet innkassere en rekke seiere innenfor hav- og fiskeripolitikken. Mest oppmerksomhet fikk han etter at han ledet motstandskampen – og vant – mot fiskeriminister Per Sandbergs omstridte forslag om å endre reglene for pliktleveringer.

Fylkesnes har vært så pass langt foran de andre at det har fått merkelige og direkte komiske utslag innimellom. Som da Arbeiderpartiet i fjor høst ville endre en paragraf i havrettsloven – og sammen med KrF, Venstre og Senterpartiet bokstavelig talt – ord for ord – skrev av et tidligere lovforslag fra Fylkesnes.

Så om Jonas Gahr Støre skal se seg om etter egnede kandidater til en ny rødgrønn regjering etter valget, vil det være oppsiktsvekkende om ikke Fylkesnes er en av de aller heteste kandidatene til å få sitte ved Kongens bord.

Det er vel i grunnen to forhold som kan diskvalifisere ham fra å være mer eller mindre selvskreven som statsråd innenfor marin sektor.

Han kan havne utenfor Stortinget, men det er egentlig ingen hindring. Å hente inn kvalifiserte politikere utenfor Stortinget til en fagstatsrådpost er ganske vanlig. Nylig eksemplifisert ved justisminister Per-Willy Amundsen.

Det andre aspektet er at Arbeiderpartiet tradisjonelt sett har hatt fiskeriministeren – Lisbeth Berg-Hansen og tidligere nestleder Helga Pedersen har hatt posten i de forrige Stoltenberg-regjeringene.

En statssekretærpost kan være en løsning for Støre, men spørsmålet er om Fylkesnes vil gå for det, all den tid han vet at han har en bred støtte fra kystbefolkningen både i Nord-Norge og sørpå.

Spørsmålet er også om en annen statsråd – eksempelvis en Ap-politiker – skulle føle seg komfortabel med å ha en statssekretær som så til de grader er flinkere enn ham eller henne.

Jeg ville ikke føle meg særlig bekvem om jeg visste at den flinkeste fiskeripolitikeren landet har sett på mange år ikke har topposisjonen innenfor fagfeltet.

Med Støre som statsminister vil det være svært, svært vanskelig å unngå Fylkesnes.