Debatt

«Kalver som blir morløse tidlig i jakta vil ha redusert overlevelse»

Hjortejakta startet 1. september, på et tidspunkt når kalvene fortsatt er små.

Illustrasjonsfoto  Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

meninger

Kalvene fødes normalt i mai/juni, men noen seinfødte kalver fødes i august/september.

Det er et viktig prinsipp at jegerne skal unngå å felle mordyr fra kalv. Likevel skjer dette for ofte. En undersøkelse av NINA viste at de morløse kalvene utgjorde 1,5-1,7 prosent og 1,7-1,9 prosent av det totale antallet gjenlevende kalver etter jakta hos henholdsvis hjort og elg. Selv om dette anses som en lav prosentandel, betyr det at av en anslått gjenlevende bestand på 10.000 kalver etter jakta, er 100-200 av dem morløse.

Kalver som blir morløse tidlig i jakta vil ha redusert overlevelse. Det betyr store lidelser enten kalvene omkommer eller hangler seg gjennom vinteren. Overlevende kalver vil være satt tilbake og kan selv bli opphav til seinfødte kalver. Med mange morløse kalver i naturen kan dette få negative følger for bestandene på sikt.

Ti dager fremskyndet jaktstart i forhold til tidligere jakttid, er ti dager på minussida for kalvene. Dette skulle vært stoppet av dyrevelferdsmessige grunner.

Dyrevelferdsloven setter forbud mot å hensette dyr i hjelpeløs tilstand, og en jakttid som øker faren for nettopp dette kommer i konflikt med gjeldende lovverk.

Det samme gjelder i forhold til fremskyndet jaktstart på reinsdyr i Nordfjella, som paradoksalt nok ble bestemt av Mattilsynet som forvalter dyrevelferdsloven.

Jaktstart på et tidspunkt når kalvene er små og avhengige av mødrene, viser hvor lite vekt myndighetene legger på etikk og dyrevelferd. Jakttidene burde innrettes etter dyrenes yngletid, ikke etter det som anses som hensiktsmessig for forvaltningen.

Hver kalv som går alene igjen i skogen etter jaktturen er en dyretragedie.

Vi kan bare håpe at jegerne tar det ansvaret som myndighetene har fraskrevet seg, og gjør sitt ytterste for å unngå slike dyretragedier.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger