Debatt

«Høyre og Frp svikter samene»

Sametinget er det representative organet av og for samene i Norge som skal styrke vår politiske stilling og fremme våre rettigheter og interesser.

Sametinget i Karasjok.   Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

meninger

Arbeiderpartiets overordnede mål i samepolitikken er et sterkt Sameting med tillit hos det samiske folket og i befolkningen forøvrig. For første gang etter etableringen av Sametinget i 1989 er de statlige bevilgninger til samiske formål blitt redusert, sett i forhold til lønns- og prisstigning med nærmere 60 millioner kroner.

Regjeringens statsbudsjett for 2017 har gitt en økning på 1,6 prosent til Sametinget, hvilket er mindre enn den forventede lønns- og prisstigningen, noe som bare kan betraktes som en reell nedgang. Når man sammenligner den samiske sektoren med andre sektorer hvor det overføres midler fra staten, har gjennomsnittlige realutvikling i perioden 2014 til 2017 økt med +11,6 prosent til disse sektorer, mens samisk sektor har hatt en realnedgang på -6,2 prosent.

Dette viser at den samiske sektoren ikke er prioritert av regjeringen. Finansminister Siv Jensen kommer fra Frp, de går til valg på å legge ned Sametinget. Det finnes ingen vilje til å løfte frem samesaken.

Det samepolitiske arbeidet i Arbeiderpartiet har som mål å arbeide for å virkeliggjøre et samfunn der likeverd mellom menneskene skal være bærebjelkene.

Arbeiderpartiet i regjering vil gi mer til samiske formål og være en aktiv støttespiller for Sametinget. I vårt alternative budsjett var det lagt inn 75 millioner kroner mer til samiske formål, enn hva Høyre/Frp-regjeringen ville gi Sametinget.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger