«Vi tåler ikke klimafornektere i regjering»

Klodens klima er i endring. Forskerne sier det er menneskeskapt. Å fornekte dette er farlig og uansvarlig. Men hvilket klima får vi når klimafornektere som Per Willy Amundsen sitter i regjering?

Martin Henriksen, Troms Arbeiderparti.  Foto: Børge Hoseth

meninger

Verden opplever allerede konsekvensen av at klimaet forandres. I disse dager herjer orkanen Harvey i USA, og forårsaker en såkalt 500-årsflom. Slike hendelser opptrer stadig oftere. Vi merker klimaendringer også i nord, på Svalbard og på Finnmarksvidda. Fjoråret var tidenes varmeste, i følge NASA.

I Norge sitter klimafornektere i regjering, velsignet av Høyre og Venstre. Det tåler ikke jordas klima. Jeg frykter at vi nå betaler prisen for det. I en undersøkelse fra NRK sier en av fem, og et overveldende flertall av FrPs egne velgere, at de ikke tror klimaendringene er menneskeskapte.

Det er en nærmest øredøvende enighet blant verdens forskere om at klimaendringene er menneskeskapte og farlige. Skal vi få gjort noe med dette, må ledende politikere ta alvoret inn over seg, og ha en aktiv politikk for å redusere utslippene.

Per Willy Amundsen har i flere år markert seg ved å ikke tro at mennesket påvirker klimaet. Han har gitt sola skylda for klimaendringene, og ment at sosialistene kun utnytter klimaet for å føre sosialistisk politikk. Det er en farlig holdning fra landets øverste ledelse.

Så lenge Amundsen har vært statsråd, har han nekta å svare på spørsmål om klima på grunn av at han er knebla av samarbeidsavtalen. Hva mener egentlig FrPs Per Willy Amundsen om klima i dag? Velgerne fortjener svar før valget.

Vi vet ikke hva situasjonen vil være etter valget, og hvor stor innflytelse FrP får i Stortinget eller på en eventuell ny regjering. Derfor utfordrer jeg Per Willy til å svare: fornekter du enda klimaendringene?

• Vil du si opp Parisavtalen?

• Vil du støtte eller skrote Norges klimamål?

• Mener du at Norge bør kutte i egne klimautslipp?

• Tror du i det hele tatt på forskernes advarsler?

For Arbeiderpartiet er klima et fundamentalt spørsmål. Vi skal gjennomføre Parisavtalen. Vi vil følge opp klimaforliket, og jeg stemte i juni 2016 for et karbonnøytralt Norge i 2030. Det betyr at Norge skal kutte utslippene med 40 prosent innen 2030 og kjøpe klimakvoter for resten av utslippene. Skal vi nå dette målet så haster det. Vi vil satse på fire områder med store utslipp, men også stort potensiale for utslippskutt: klimavennlig veitransport, biodrivstoff, klimavennlig skipsfart og karbonfangst- og lagring.

En aktiv klimapolitikk kan også gi oss nye muligheter i nord. Grønn industri, grønne arbeidsplasser, klimaforskning og verdensledende kunnskap om Arktis. Nordområdene kan være testlaboratorium for nye klimaløsninger, fordi det som fungerer i et hardt arktisk klima kan fungere ellers i verden.

Når man lukker øynene for klimaproblemet, setter man ikke bare vår felles framtid i fare, man sier også nei til nye muligheter for vekst.

Jeg kan gi en soleklar garanti på vegne av hele mitt parti: i en Ap-ledet regjering vil det ikke sitte en eneste klimafornekter. Kan Per Willy Amundsen garantere det samme?

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger