Debatt

«Jeg håper Tromsø setter i gang planlegginga av et seremonibygg i byens sentrum»

Ser at Tromsø kommune skal tilrettelegge for et nytt seremonirom på rådhuset, der vigsler kan foregå. Det er bra, men jeg håper at Tromsø, som første by i Norge, og kanskje verden, setter i gang planlegginga av et seremonibygg i byens sentrum.

  Foto: Tor Farstad

meninger

Folks behov for å kunne avholde borgerlig navnedag, konfirmasjon, bryllup og begravelse i et estetisk vakkert og verdig bygg er stadig økende, og vil etter alle solemerker også øke sterkt i årene som kommer.

En undersøkelse utført av Norstat viser at kun annenhver nordmann ønsker seg en kristen gravferds-seremoni, og borgerlig konfirmasjon vet vi trekker tusenvis av konfirmanter hvert eneste år.

Mennesket har til alle tider, i alle kulturer utført ulike ritualer når man har stått foran viktige hendelser i sine liv. Ulike ritualer og ulike tradisjoner er med på å hold et samfunn sammen, det er med på å skape identitet, skape felleskap og viktige sosiale bånd.

Alle de som nå ikke lengere velger kirkerommet i denne forbindelse, mener jeg også har krav på en verdig, vakker og høytidelig ramme rundt livets viktige hendelser.

Jeg ønsker meg derfor en stor «borgerlig katedral», et vakkert og storslått praktbygg, gjerne tegnet av våre beste arkitekter. Et stort, moderne og estetisk vakkert bygg fylt av vakker kunst, kandelabre og gode, behagelige sitteplasser.

Et bygg med stille og kontemplative rom, store som små, der ettertanken, roen og minnene våre kan få et frikvarter, der lys og håp kan tennes. Rom der vi kan minnes våre døde og kjære, der vi kan glede oss over livet, der vi kan ta en time-out fra hverdagens trivialiteter, kjas og mas.

Et bygg der kunst og kultur skal få lov til å stå i sentrum, et bygg som lever og ånder døgnet rundt, men også et bygg som ivaretar våre behov for ro, stillhet og ettertanke, slik som dagens kirker er så gode til.

Og for å bruke en religiøs terminologi: Er det noen lokalpolitikere som føler kallet?

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger