Kåseri

«Tenk negativt – en effektiv vei til suksess i arbeidslivet»

Frode Haugstvedt Henriksen har et noe annerledes syn på seminar- og arbeidslivet. Les hans betraktninger fra et seminar her:

  Foto: Kent-Einar Myreng

meninger

Seminarrapport (med innslag av innsalg av egne tjenester)

I arbeidslivet hender det jo at man må dra på seminar.

Så også nå. Akkurat nå er jeg (og det er litt overraskende) på det jeg synes er et temmelig bra seminar, fordi det er mye nyttig fagstoff på programmet. Men ofte er det jo definitivt ikke sånn, og også her er det selvfølgelig sånn at de har putta inn et par stykker på dagsordenen som snakker om hvor bra det er å tenke positivt, og at det gjør deg bedre rustet til det meste her i livet, ikke minst til å yte mer når du er på jobb.

Jeg er hylende uenig. Jeg er nemlig stort sett utelukkende negativ, og det fungerer ganske bra.

Jeg tror at om man spør kollegaene mine, så er de høvelig fornøyde med arbeidsinnsatsen jeg legger ned, de opplever at jeg stiller opp når de ber om det, og de opplever ikke at jeg er noen bremsekloss når de vil gå i gang med prosjekter av ulik art. Kanskje heller tvert om, jeg stiller lojalt opp, er gjerne med på det meste, og kan kanskje til og med finne på å komme med konstruktive forslag.

Men jeg nekter å kjøpe at det er fordi jeg har en spesielt brennende indre motivasjon, eller fordi jeg har internalisert bedriftens verdier, eller noe annet sinnssykt som noen får betalt 30.000 kroner for å stå å fortelle meg om i 45 minutter eller deromkring.

Jeg gjør det jeg skal fordi jeg har kommet fram til at å så kjapt som mulig levere det folk vil at du skal levere, det er en ganske friksjonsfri måte å komme seg gjennom livet på.

Om du lurer på det – nei, jeg synes ikke at kollegaene mine er kjipe, jeg har tvert imot stor sans for dem. Men nei, jeg gidder ikke kjøpe alle slags idiotfortellinger om hvor flott det er å kjenne på hvor man er i øyeblikket, om hvordan det er å føle på viktigheten av å være en del av en større helhet, eller hvor flott det er å være sitt eget beste jeg (eller noe annet åndssvakt). Spesielt det siste er jeg veldig mot, jeg vet jo med meg selv at hver gang jeg leverer noe som folk er godt fornøyde med, så kunne jeg gjort det bedre, det er bare ikke verdt å legge mer tid i det, fordi gevinsten i beste fall er marginal.

Jeg tenker at det egentlig er tre elementer som er relevant for meg når det kommer til å prestere på jobb. De er:

  • 1. Det som oppleves som anstendig kompensasjon
  • 2. Det som oppleves som relevante oppgaver (og om man er heldig, kanskje til og med oppgaver man kan vokse på).
  • 3. Frihet og tilstrekkelige verktøy til å løse oppgavene på den måten jeg synes er best

Nå er jeg stort sett ganske heldig, fordi jeg føler at jobben min innfrir på alle punktene. Men jeg føler likevel at jeg til stadighet blir sendt på konferanser og må bruke tid på noen som forteller meg noe helt annet.

Derfor har jeg laget mitt eget kurs. Det heter som følger:

Tenk negativt – en effektiv vei til suksess i arbeidslivet

Hele kurset tar kanskje tre minutter å gjennomgå, så sånn sett er det ekstremt kostnadseffektivt.

Noen sannheter sånn til å begynne med:

  • 1. Livet er jævlig, arbeidslivet i kanskje enda større grad.
  • 2. Kan du unngå folk, så er det stort sett til det beste. De vil ha tak i deg for å få deg til å gjøre et eller annet, og de er stort sett interesserte i andre ting enn det du er.

Noen tanker vi må tenke for å lykkes:

  • 1. Aksepter først som sist at arbeidslivet er jævlig. Da går man ikke rundt og er skuffet hele tiden, og kan fokusere på det eneste som er viktig: strategier for å ta den verste brodden av jævelskapen.
  • 2. Andre mennesker slutter å plage deg om du bare gir dem det de vil ha.

Hvordan skal vi gjøre dette, i tre punkter:

  • 1. Ikke identifiser deg for sterkt med jobben. Alt lønnsarbeid er prostitusjon du påtar deg for å få penger til å gjøre det du vil gjøre når du ikke er på jobb. At det er kjipt på jobben gjør det bare ekstra deilig å tenke på alt du skal gjøre når du er ferdig.
  • 2.Om du får en oppgave, gjør den så fort du bare kan. Da ligger den ikke der og plager deg, og du kan bruke tiden til å spille Football Manager på kontoret i stedet.
  • 3. Når du får en oppgave, gjør den ordentlig, og kanskje helst før den tidsfristen du har fått. Så kan du sende den fra deg, folk slutter å ville ha tak på deg, de er fornøyde, og bryr seg ikke om å sjekke hva du gjør på kontoret ditt (mer tid til Football Manager).

Takk for meg, jeg er ferdig. Det blir 30.000 kroner.