Debatt

«Sentrumspartiene, eiendomsskatten og troverdigheten»

En av årets store «happeninger» i budsjettbehandlingen var å overby hverandre i reduksjon av eiendomsskatten.

Ann-Sissel Enoksen  Foto: Tor Farstad

meninger

En skatt som gjør stygge innhogg i pengeboka til folket flest inkludert undertegnede, og som oppleves som svært urettferdig om du har mye lån eller ikke.

Partier som for to år siden hadde muligheten til å redusere eiendomsskatten kraftig (men unnlot å gjøre dette), overbød nå hverandre i kreative kuttforslag. Hvis man leser litt mer enn bare overskrifta i de ulike budsjettforslagene, er det fort gjort både å få hakeslepp og kaffen i vranghalsen.

Et eksempel på dette er torsdagens avisintervju med Venstre, KrF og SP der denne trioen klart og tydelig påpekt at de ønsker å droppe flere lærere i skolen. Hadde dette budsjettforslaget blitt vedtatt, ville konsekvensen vært færre lærere i skolen, større klasser, større behov for spesialundervisning og mindre ressurser til tilpasset opplæring. Mulig man har misforstått noe. Dette stuntet ville helt klart også fått negative konsekvenser for distriktsskolene som i utgangspunktet har få lærere. Venstre ønsker å ramme skolene, og Sp støtter opp om å kutte i distriktsskolene. Politikkens veier er sannelig uransakelig.

I samme avisintervju benytter KrF anledningen til å fremheve pedagognormen i barnehagene som sin spesielle fanesak, og vi ha økt bemanning i denne sektoren. Det er da i beste fall underlig at KrF foreslår ei satsing som bare er halvparten så stor som deres eget kuttforslag.

I tall betyr dette at KrF unnlater å fortelle om sitt kutt på syv millioner til vikarer i barnehagene, men fremhever sin satsing på litt over halvparten. Slik hadde det altså gått om KrF fikk bestemme. Troverdigheten har visst nok mange ansikter.

Så var det Sp og distriktene. I fjor ville Sp legge ned flere distrikts barnehager og alle legekontorene rundt om i distriktene. I år er det høy sigarføring og «hæla i taket» for de samme distriktene fra Sps side.

Det er uvisst hva denne kuvendingen skyldes, om Sp er i krangel med seg selv, eller om de har startet valgkampen til kommunevalget. En ting er i alle fall sikkert; beboerne på Sjursnes og i Lakselvbukt skal ikke føle seg altfor trygge. Sentrumspartiene har tross alt bare budsjettert med opprettholdelse av disse sykehjemsplassene for en kort, kort stund, altså fram til neste valg.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

meninger